Zdravlje

Ovi silikoni u grudima su veoma opasni!

Žene koje su se podvrgle operaciji uvećavanja grudi suočene su sa povećanim rizikom od smrtonosnog oblika kancera, izazvanog implantima, kažu naučnici.

Nova istraživanja pokazuju da silikoni u grudima povećavaju rizik od raka mnogo više nego što se ranije mislilo.

Ranije se smatralo da samo jedan od 100.000 implanata za grudi nosi rizik obolevanja od raka, ali sada se ispostavilo da je to zapravo jedan od 3.000, pokazala su nova istraživanja sprovedena ove nedelje.

QUID Kupuj Pametnije

QUID kupuj pametnije

Kuponi, nagradne igre, popusti za lojalnost, informacije, pozivi na događaje
i još mnogo toga!

QUID Kupuj Pametnije na App Store
QUID Kupuj Pametnije na Google Play
banner

Implanti u grudima povezuju se sa anaplastičnim limfomom, koji nije rak dojke, već vrsta Non-Hočkinovog limfoma, tj. kancera imunog sistema.

Ovaj oblik kancera zabeležen je samo kod žena koje imaju određen tip implanata sa teksturom, grube površine, a koji se inače koristi u 99 odsto slučajeva uvećanja grudi u Velikoj Britaniji.

Bolest se u proseku razvija oko sedam godina nakon ubacivanja silikona, a dešavalo se da pacijentkinjama dijagnostikuju bolest od dve do 28 godina nakon inicijalne operacije.
Ako se otkrije na vreme, ta blest je izlečiva, ali ako se ne leči na vreme, brzo se širi telom.

"Smrtni slučajevi su retki, ali se dešavaju", kaže dr Mark Klemens.

Hirurg profesor dr Anand Deva, koja inače istražuje slučajeve anaplastičnog limfoma koji se povezuje sa silikonima, kaže da je njen tim zabeležio povećanje od 50 odsto tih slučajeva samo protekle godine.

"Moramo da budemo svesni te bolesti jer mi se čini da ćemo imati još mnogo slučajeva", kaže hirurg.

Nova otkrića predstavljena su i na godišnjoj konferenciji estetskih hirurga u Njujorku, a za sada je širom sveta zabeleženo 529 slučajeva ove bolesti i 16 smrtnih slučajeva.

Žene koje obole od anaplastičnog limfoma prvo primete oticanje, bol i asimetriju grudi koja je uzrokovana gomilanjem kancerozne tečnosti. Inače, neka druga, česta komplikacija posle operacije uvećanja grudi ima iste simptome, ali se uklanja jednostavnim uklanjanjem te benigne tečnosti i davanjem antibiotika.

Ova bolest se inače javlja samo kod žena kojima su ugrađeni implanti koji imaju teksturu, proteze koje se kače za tkiva. Te teksture sprečavaju da se implant pomeri ili rotira, zbog čega su čest izbor pacijentkinja koje žele da uvećaju grudi.

Postoje desetina vrsta implanata za grudi, a što je tekstura grublja, to je bolje mesto za razvoj bakterija koje se smatraju okidačem za imuni odgovor koji izaziva kancer.

Profesor Deva kaže da silikoni koji imaju glatku površinu nose mali ili čak nikakav rizik kada je reč o ovoj bolesti.

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search