Zdravlje

Pravila posle primljene vakcine protiv korone

Sve vakcine koje su dostupne u Srbiji – kineska Sinofarm i Fajzer/Bajontek, a uskoro i ruska Sputnjik V – daju se u dve doze. Dakle, prvo ćete primiti jednu dozu vakcine, a nakon tri nedelje drugu dozu.

I šta sve na tu temu treba da znate?

Neposredno posle vakcinacije, moraćete da sačekate od 15 do 30 minuta na licu mesta, kako bi lekari pratili vaše stanje – moraju da provere da li ćete možda imati neželjenih reakcija na vakcinu. Ali i kada odete kući, važno je da zapamtite neka pravila ponašanja – koja zaista nisu zahtevna.

Nemojte se opuštati

“Nema nikakvog razloga za opuštanje, sve dok se ne primi druga doza vakcine i dok ne prođu još dve nedelje, ljudi moraju da se pridržavaju apsolutno svih mera, kao da se ništa nije desilo. Tek nakon dve nedelje od druge doze imuni sistem je dostigao onaj nivo zaštite da vi možete da kažete: sad sam zaštićen, u smislu da se nećete teško razboleti”, rekao je srpski naučnik Milanko Šekler za RTS.

Dakle, jasno je – vi nakon prve doze vakcine nemate razvijen imunitet na koronavirus, zato je moguće da se razbolite, ali i da zarazite druge. To najbolje prikazuje ova grafika, koja prikazuje kako se gradi imunitet nakon Fajzerove vakcine, ali isto važi i za sve ostale.

Dakle, nošenje maski, držanje distance i pranje ruku ostaju obavezna pravila ponašanja – moramo biti na dodatnom oprezu. Takođe, još uvek nema podataka o tome da li vakcine sprečavaju da prenesete nekome virus, ako ste recimo asimptomatski slučaj. Samo se zna da sprečavaju razvoj težek oblika kovida 19, ako se ipak zarazite. Zato, štite sebe i druge i nakon vakcinacije.

Nemojte da preterate sa konzumacijom alkohola

Za rusku vakcinu se pojavilo upozorenje da ne treba 42 dana piti alkohol, počev od dve nedelje pre primanja prve doze, što je Rusima verujemo teško palo. Ali, kasnije je tvorac vakcine pojasnio da je jedna čaša vina sasvim u redu. To je rekao i epidemiolog Branislav Tiodorović.

“Nije zabranjeno uzeti i čašicu-dve alkohola, ali ne da vas nose kući pijane. Pušenje nema veze s vakcinama i stvaranjem antitela, već s tim da je svakako štetno po zdravlje”, rekao je.

Dakle, nemojte se opijati, ali su umerene količine u redu.

Izbegavajte fizički napor

Tiodorović je takođe rekao da su intezivne fizičke aktivnosti posle vakcinacije nepoželjne za starije osobe. Savetovao je i da osobe koje obavljaju teže profesije treba da dobiju slobodne dane – na primer rudari.

“Svaki fizički napor je za organizam provokacija, s tim što će kod mladih biti mnogo blaža, a kod starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika može biti jača. I zato treba izbegavati teretanu. Ali i voditi normalan život, a u to spadaju i seksualne aktivnosti”, rekao je.

Dakle, pet, šest dana nakon primljene vakcine se primirite – pa onda nastavite sa treningom.

Održite normalnu ishranu i unosite dovoljno vitamina

Trebalo bi, kao i pre pojave vakcina, da brinemo o svom imunitetu pravilnom ishranom i unosom cinka i vitamina D3.

Što se same ishrane tiče, lekari uvek savetuju uravnoteženost i biranje svežih, prirodnih namirnica umesto onih prerađenih. Jedite voće i povrće, orašaste plodove, mahunarke, ribu i zdrave masti i smanjite unos prerađene hrane.

Obavezno se javite lekaru ako osetite neželjene efekte

Dvodnevni ili trodnevni period lagane groznice nakon vakcinacije nije neuobičajen, ali ako visoka temperatura ne spada danima, trebalo bi da zatražite lekarski savet. Takođe, razlog za uzbunu je i ako se crvenilo ili osetljivost na mestu na kome se dobije injekcija pogoršaju nakon 24 sata.

Pročitajte još:

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search