Zdravlje

Vežba za mozak – Meditacija pomaže da pravimo manje grešaka

Ako ste zaboravni, ili skloni da pravite greške u žurbi, meditacija može da vam pomogne da budete manje skloni greškama - bar tako stoji u rezultatima novog istraživanja obavljenog na Državnom univerzitetu Mičigen.

Ovo je bilo najveće istraživanje te vrste do sada i njemu je učestvovalo 200 ljudi. Osobe odabrane za ovaj eksperiment nisu meditirale nikad ranije.

Tokom eksperimenta, učesnici su bili povezani sa elektroencefalogramom (koji registruje moždanu aktivnost), i obavili su 20-minutnu meditaciju koja se sastojala u fokusiranju svesti na osećanja, misli i osete onako kako se javljaju u umu i telu (što je uprošćena varijanta budističke meditacije samoposmatranja, ili vipasane - prim. red.). Nakon vežbe, učesnici su obavili i testiranje reakcije na ometanje pažnje.

Kako objašnjavaju istraživači, elektroencefalogram može da izmeri jedan poseban nervni signal koji se javlja pola sekunde nakon načinjene greške i povezan je sa svesnim prepoznavanjem greške (na engleskom se naziva "error positivity"). "Mi smo utvrdili da je jačina tog signala povećana kod osoba koje su meditirale, u odnosu na kontrolnu grupu", objasnio je psiholog Džef Lin, vođa istraživanja.

"To otkriće je ubedljiva demonstracija šta može da učini samo 20 minuta meditacije u smislu pojačavanja moždane aktivnosti, da možemo da primetimo greške i obratimo pažnju na njih", objasnio je koautor istraživanja, Džejson Mozer. "To nas čini sigurnijim da meditacija zaista može da nam pomogne u svakodnevnom funkcionisanju, svakog momenta."

Dakle, kao što su zaključili istraživači, čak i ako meditirate samo jednom, ima razlike u funkcionisanju mozga kad se tiče prepoznavanja grešaka.

Ono što bi autori ovog eksperimenta hteli da dodatno ispitaju, na još većem uzorku ispitanika, jeste kako dugoročna svakodnevna meditacija menja naš mozak i utiče na ponašanje u svakodnevnom životu.

Izvor: Prvi put objavljeno u časopisu Brain Sciences

Pročitajte još:

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search