Zdravlje

Zdravlje jetre je od izuzetne važnosti

Ovaj najveći organ u našem telu, težine do 1,5 kg, odnosno 2,5 odsto ukupne telesne mase, osim za detoksikaciju zadužen je i za metabolizam ugljenih hidrata, masti i azotnih materija, sintezu proteina i stvaranja žuči. Jetra je najznačajniji detoksikacioni organ u telu, centralna laboratorija organizma, čije zdravlje danas nije lako sačuvati jer na nju negativno utiču alkohol, gojaznost, virusi, učestalo uzimanje lekova i izlaganje toksinima.

Kad jetra zataji, pati ceo organizam i zato faktore rizika za oštećenja ovog organa treba eliminisati ili makar svesti na najmanju moguću meru. Izbegavajte alkohol, rešite se viška kilograma, jačajte organizam da bi se lakše borio s virusima, a lekove koji su vam propisani uzimajte sa oprezom i pod kontrolom lekara – kaže dr Tatjana Cvejić, gastroenterologhepatolog sa Klinike za gastroenterologiju Kliničkog centra Srbije.

I pomoćne lekovite supstance ko što su vitamini, a pre svega vitamin A, mogu da izazovu oštećenje jetre, kao i sredstva za oralnu kontracepciju i nadoknadu estrogena. Ženama se preporučuje da budu posebno oprezne sa raznim čudotvornim preparatima i napicima za mršavljenje, poput zelene kafe.Veruje se d a je surutka, a posebno kozja, veoma lekovita, ali to nije dokazano nikakvim ozbiljnim studijama, ali sasvim je sigurno i da surutka nije štetna. Sama, bez drugih lekova, ne može biti od značajne pomoći.

Zdravlje jetre je od izuzetne važnosti za zdravlje celog organizma, a kada prođete program čišćenja jetre, saznaćete zašto...

Zašto je jetri potrebna detoksikacija?

Osnovni razlog za čišćenje jetre je nakupljanje različitih toksina u našem organizmu tokom vremena. Neke otrovne materije su prilično očigledne, poput pesticida i drugih nečistoća u atmosferi, dok druge proizvodi naše telo, a one se ne izbace na adekvatan način Svi ti toksini se nakupljaju u telu i vremenom počinju da izazivaju probleme i dovode do toga da se ne osećate dobro, ali često veoma sporo, pa ne možete odmah da otkrijete problem.

Kako izgleda dijeta za detoksikaciju?

Dijete ovog tipa su osmišljene tako da oslobode telo neželjenih toksina. Međutim, problem je u tome što zahtevaju da se odreknete određenih namirnica. Čak i kada je dijeta gotova, te namirnice se postepeno vraćaju u ishranu, a one koje su nezdrave se uopšte ne preporučuju.

Kako detoksikacija zaista funkcioniše?

Dijete za detoksikaciju čine da se ljudi osećaju bolje, ali ne postoji stvarni dokaz da su toksini zaista izbačeni. Moguće je da je došlo do poboljšanja jer se nešto što je štetno više ne konzumira. Istina je da za većinu dijeta za čišćenje jetre ne postoje naučni dokazi. Smanjenje težine je često rezultat gubitka tečnosti i/ili mišićne mase i obično je privremeno. Kada se dijeta završi, kilogrami se vraćaju. Neka istraživanja navode da su dijete za detoksikaciju štetne na duge staze, jer uskraćujete telo neophodne minerale i vitamine.

Pročitajte još:

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search