Život i stil

Radite li sa psihopatom – evo kako ćete otkriti

Budući da su mnogi psihopati uspješni ljudi, nije ih pretjerano teško otkriti , ako znate na šta trebate pripaziti

Psihopatiju nije lako definisati, ali većina psihologa gleda na nju kao na poremećaj ličnosti koji karakteriše površni šarm praćen dubokom neiskrenošću i slabim kontrolisanjem ponašanja.Prema nekim procjenama, psihopati čine jedan posto stanovništva, a zbog razloga koji još nije do kraja objašnjen, većinom zahvata muškarce.Doduše, ta brojka ne obuhvata osobe s nekim nivoom psihopatije, ali i tako su tek “potpuni psihopati” skloniji da počine zločine, iako je manjima među njima u stvari nasilna.

Treba istaknuti i da se većina istraživanja na psihopatima vodila u zatvoru, u kojima završe neuspješni individualci, tj. osuđeni zločinci, a mnogi psihopati su izrazito uspješni i nisu ni blizu zatvorske ćelije. Štaviše, mnogi su vrlo uspješni poslovni ljudi.

Psihopati su nalik hibridnim stvorenjima, jer se često prikazuju kao normalni ljudi, kako bi prikrili svoju siromašnu emocionalnu stranu. Oni su šarmantni, sebični, neiskreni, nepošteni, ne poznaju osjećaj krivice i bešćutni su ljudi koji vode besciljne živote bez stvaranja dubokih međuljudskih veza.

Često se bave politikom, ekonomijom, rade kao policajci, vatrogasci, vojnici ili se bave ekstremnim sportovima.

Najlakše ih je uočiti po tome što su odvažni i šarmantni. Ne libe se fizičkog preuzimanja rizika i emocionalno su otporni na različite pritiske i stres.

Njihova odvažnost je obično umjereno povezana s impulsivnim junačkim ponašanjem, tj. skloni su isticanju u kriznim situacijama, kad ostaju “hladne glave”. To im pak olakšava uspon do vodećih pozicija na poslu.

Psihopati mogu pokazivati različite osobine svog stanja, no primijetićete da ih krasi visoko samopouzdanje i da im je uvijek potrebna stimulacija. Impulsivni su i patološki lažu, te posjeduju veliku potrebu da manipulišu drugima, dok ne osjećaju kajanje i empatiju.

Oni su one osobe koje vam djeluju intrigantno, iako ne možete tačno reći zašto.

Skloni su čestom mijenjanju mišljenja, kako bi se svidjeli drugima, a budući da sami ne osjećaju mnoge emocije, naučili su kako da ih oponašati, u čemu će ponekad čak i pretjerati, piše Daily Mail.

Oni djeluju superiorno i svako može nasjesti na njihove trikove, pa ako shvatite da se i vama to dogodilo, ne brinite, jer niste ni prvi ni posljednji.

Pročitajte još:
Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search