Svet

Američki FBI nije uspeo da vrbuje Olega

Američke specijalne službe su pokušale da od ruskog biznismena Olega Deripaske naprave svog špijuna i da od njega dobiju informacije o navodnom mešanju Rusije u američke izbore, ali ti napori nisu urodili plodom, piše „Njujork tajms“..

Prema podacima izvora američkog lista, FBI je 2014. i 2016. godine pokušao da natera Deripasku da radi za njih kao doušnik u zamenu za obećanje da će rešiti njegove probleme u vezi sa dobijanjem američke vize.

Među posrednicima su bili sada već bivši visoki američki činovnik Brus Or i bivši agent britanske obaveštajne službe Kristofer Stil, koji su radili zajedno, piše list. Poslednji je autor takozvanog dosijea o Donaldu Trampu, koji je sadržao neproverene kompromitujuće informacije o američkom lideru.

Imate pitanje o budućnosti?

Kako navodi „Njujork tajms“, SAD su u početku od Deripaske želele da dobiju informacije o navodnoj povezanosti ruskog organizovanog kriminala sa ruskim rukovodstvom. Prema podacima izvora lista, biznismen je tokom sastanka sa predstavnicima američkih vlasti izjavio da su takve tvrdnje pogrešne. On nije izrazio želju da se opet sretne sa njima.

Međutim, kasnije se američka strana zainteresovala za navodnu zaveru Trampovog izbornog štaba i Rusije. U septembru 2016. godine saradnici FBI su se bez najave pojavili u Deripaskinoj kući u Njujorku i počeli su da ga ispituju da li je bivši rukovodilac Trampovog štaba Pol Manafort bio veza između predizborne kampanje republikanaca i Kremlja. Prema podacima lista, Deripaska je takve teorije ocenio kao apsurdne i kazao da nije bilo nikakve nedozvoljene komunikacije između Trampovog pomoćnika i Rusije.

Kako piše „Njujork tajms“, tada su Ministarstvo pravde i FBI shvatili da su pokušaji da se vrbuje Rus pretrpeli neuspeh. Prema podacima izvora lista, biznismen je obavestio ruske vlasti o sastancima sa predstavnicima FBI. U aprilu 2018. godine, kako piše list, Amerika je uvela sankcije Deripaski i nizu kompanija koje su povezane sa njim.

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search