Svet

Američki mediji umorni od rata u Ukrajini?

Medijske kurve u CNN, MSNBC, FOX NEWS i ostalim, koje se svakodnevno maskiraju kao spikeri vesti ili eksperte u vodećim medijima Zapada, su kao svi normalni navijači. Oni strastveno viču u ime svog tima na početku utakmice, ali zaneme kada njihov tim počne da dobiva batine. Prilično je teško navijati, ako nemate dobre vesti da prikažete u noćnim emisijama.

Ti medijski lažovi obožavaju da prikažu kako brod, pogođen ukrajinskim projektilom, tone, ili kako ukrajinski mlaznjak gađa liniju zaustavljenih ruskih tenkova, ili ukrajinsku artiljeriju koja preorava položaje ukopanih ruskih vojnika.

Ali tih video snimaka nema. Najviše što Ukrajina može da proizvede su klipovi, preuzeti iz realističnih video igara koji čak zbune i okorele ratnike poput Barija Mekefrija (upozorenje: sarkazam). Zamislite današnji šok koji je priredio CNN. (Napomena – Priča CNN-a potvrđuje da je analiza koju su napravili Lari Džonson i Andrej Martjanov prilično realna):

Bivši američki vojnik koji se sada bori u Ukrajini priča o danima zarobljenim u "kući užasa"

  • Kevin je deo grupe elitnih veterana stranih specijalnih snaga, prvenstveno američkih i britanskih, koji su angažovani da pomognu ukrajinskoj vojsci.
  • Kaže da je još u martu grupa provela četiri dana u banji - zvali su je "kuća iz pakla" - često samo 50 metara od ruskih trupa. To je, kaže on, bila najdalje pozicija koju su Ukrajinci držali u Irpinu, predgrađu na periferiji Kijeva, dok su ruske snage pokušavale da se probiju da zauzmu prestonicu...
  • Uprkos karijeri bivšeg američkog operativca za borbu protiv terorizma na najvišem nivou, koji je služio u Iraku i Avganistanu, Kevin kaže da se ovde u Ukrajini suočio sa najintenzivnijim borbama u svom životu...
  • Po prvi put u životu, Kevin se branio od invazije bolje opremljenog neprijatelja. On, a ne neprijatelj, je bio taj koji je morao da brine o vazdušnim udarima. Nije bilo glavnog plana, nije bilo vazdušne podrške - i ne bi bilo evakuacije u slučaju katastrofe.
  • „Bilo je kao u filmu“, kaže on. „Bilo je to ludilo od samog početka. Počeli smo da primamo indirektnu vatru – vatru iz malokalibarskog naoružanja. A ja sam bio u kamionetu, samo se vozio niz ulicu."
  • „Oko nas su tenkovi, a iznad nas su helikopteri. I možete čuti kako ruski avioni lete. A na otvorenom polju Rusi su ispuštali trupe iz helikoptera. I tako ste samo mogli misliti: 'uff, uff,...!' mnogo ih je..."
  • Kevin i njegove kolege su bili na udaru artiljerijske vatre. Tokom bitaka u Avganistanu, Iraku ili Siriji, ovi strani vojnici su pozivali na vazdušne udare i artiljerijsko bombardovanje. Nikada nisu iskusili kako je bilo bit na strani koja "prima batine"...
  • Dan za danom, Kevin i njegovi drugari su zaključili da je i njima dosta. Onda je došao sledeći dan, koji je sa sobom doneo nova naređenja i nove misije, i oni su se zatekli da ostaju. Na kraju su, kaže, završili u kompleksu saune i teretane gde su se skrivali četiri dana, iako se zgrada polako raspadala pod ruskim granatiranjem.
  • „Zovemo je kućom užasa, jer je tamo bila bukvalno noćna mora“, kaže on. „Ovo su bila četiri zaista mizerna dana zaista malo sna, zaista teška artiljerija, zaista teško prisustvo pešadije od strane Rusa. Bez obzira koliko smo ljudi sklonili sa njihove strane, oni su nastavljali da pristižu.”

Uprkos tome što je neupućenom gledaocu istovario ovu prepunu kantu istine, CNN i dalje pokušava da stavi ruž krmači insistirajući da je „Kevinu“ drago što je došao u Ukrajinu i da ostaje i dalje tamo. To provocira pitanje – šta da radi tamo?

Kevin i njegov tim nisu sedeli na ukrajinskim tenkovima koji su jurišali na Ruse i pobeđivali ih na bojnom polju. Ne, on i njegovi drugari iz specijalnih snaga bili su zbijeni kako bi iskusili kako je na onoj strani na kojoj padaju avionske bombe i artiljerijske granate. Karma je kučka.

Kevin je opisao dilemu prosečnog ukrajinskog vojnika – nema vazdušne podrške, nema artiljerijske podrške, nema spasa Ali hej, ti ukrajinski vojnici su sigurno hrabri. Imam poruku za Kevina — bilo je hrabrih nacističkih vojnika, koji su se borili protiv sovjetskih trupa u Drugom svetskom ratu i oni su izgubili (hvala Bogu!).

Jedina današnja priča FOX NEWS -a o Ukrajini je suđenje u Kijevu skromnom ruskom vojniku. Kada je Vaša velika vest krivično gonjenje podređenog na nižem nivou, onda je to siguran znak da pretražujete svemir za nekim dobrim vestima za Vašu propagandu, da bi ste i dalje nastavili pričati bajke o slabim i zlim Rusima.

Šta je sa MSNBC? Ništa. Od 23.5. u 20:35, MSNBC Daily navodi 11 priča – NIJEDNA se ne bavi ratom u Ukrajini. Nisu u stanju da orkestriraju bilo kakvu pohvalu za neku ukarjinsku pobedu – nema ih.

Izgleda da će Ukrajina pasti u američki zaborav, jer su Amerikanci trenutno više zabrinuti oko pronalaženja formule za bebe i suzbijanja rastuće inflacije.

Prevod: redakcija
Piše: Lari C. Džonson

Pročitajte još: | | | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search