Svet

Beli šlemovi – Likvidiran Džejms le Mezjure

Smrt osnivača pokreta „Beli šlemovi“ Džejmsa le Mezjurea nije bila od koristi za Rusiju i Siriju, nego za pokrovitelje pokreta, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. 

„U novembru se pojavio ceo niz članaka u vodećim anglosaksonskim medijima na temu smrti jednog od osnivača pseudo-humanitarne organizacije ’Beli šlemovi‘ Džejmsa le Mezjurea. Lajtmotiv vesti je da je ’njegovo uklanjanje bilo od koristi, pre svega, za Rusiju‘. Rusija, kao i vlasti Sirije, želela je kao niko drugi da Džejms le Mezjure što je moguće duže ostane u dobrom zdravlju i da bude u stanju da otkrije istinu o aktivnostima ’Belih šlemova‘“, navodi se u saopštenju Ministarstva na Fejsbuku.

Dodaje se da je on mogao da predstavi sudu svetske zajednice ubedljive dokaze o provokativnim akcijama „Belih šlemova“.

Međutim, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije smatra da se takav scenario očigledno nije dopadao pokroviteljima tog pokreta.

„Mezjure, koji je odlično znao sve tajne ’Belih šlemova‘, likvidiran je“, smatra Ministarstvo.

Ranije je saopšteno da su turski zakonodavni organi započeli istragu o smrti jednog od osnivača pokreta „Beli šlemovi“ i bivšeg britanskog obaveštajca Džejmsa le Mezjurea.

Prema preliminarnim podacima na kojima se istraga zasniva, Mezjureova smrt je nastupila nakon pada sa visine. Prema saopštenjima turskih medija, Le Mezjurea su komšije pronašle mrtvog u dvorištu kuće u Istanbulu, gde je on živeo.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu je sredinom novembra izjavio da je Mezjure izvršio samoubistvo.

Organizacija „Beli šlemovi“, koja je široko poznata i podržana na Zapadu, proglasila je za svoj cilj spasavanje civila u ratnim zonama, ali je sirijske vlasti optužuju za veze sa ekstremistima i za sprovođenje neprijateljske propagandne aktivnosti.

„Indipendent“ piše da je Le Mezjure odigrao glavnu ulogu u stvaranju te organizacije u Turskoj 2013. godine. On je čak 2016. godine bio nagrađen viteškim ordenom Britanske imperije.

Pročitajte još: | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search