Svet

Bil Gejtsu je neprijatno kada ga pitaju o Epštajnu

Bil Gejts (Bill Gates) trenutno vodi medijsku turneju kako bi promovisao svoje partnerstvo za čistu energiju od milijardu dolara sa velikim korporacijama. Ali nakon bezbroj "mekanih" intervjua na različitim TV mrežama, Gejts očigledno nije bio spreman da ga pitaju o osetljivim temama, kada je u utorak uveče seo za intervju za PBS. Gejtsa su pitali o njegovim sastancima sa pedofilom Džefrijem Epštajnom, a Mikrosoftov milijarder je u najmanju ruku izgledao krajnje neugodno.

Njujork Tajms je bila prva novinska kuća koja je otkrila 2019. godine da se Gejts susreo sa Džefrijem Epštajnom 2011. godine, samo nekoliko godina nakon što je 2008. prvi put osuđen za organizovanje prostitucije maloletnih devojaka. U međuvremenu su objavljeni podaci (Daily Beast-a), da se Gejts navodno sastajao sa Epštajnom „desetine puta“ između 2011. i 2014. godine.

Voditeljka časopisa PBS Newshour Džudi Vudraf (Judy Voodruff) zapravo je provela punih 10 minuta razgovarajući o drugim pitanjima sa Gejtsom pre nego što je pitala četvrtu najbogatiju osobu na svetu o njenoj vezi sa Epštajnom. A Gejts očigledno nije očekivao da će ga pitati za osuđenog pedofila, koji se navodno ubio u njujorškom zatvoru 2019. godine, iako mnogi veruju da su ga ubili moćni ljudi koji su hteli da ga prećutkuju. Između ostalog se govori i o debelim vezama bivšeg predsednika SAD Bil Klintona sa Epštajnom, koji je imao više od 100 putovanja takozvanim "LOLITA-EKSPRESOM", avionom koji je prebacivao Epštajnove prijatelje na privatno ostrvo, na kom su mogli da "uživaju" u seksu sa maloletnicama.

„Takođe želim da vas pitam o nečem drugom u javnoj areni: tada je objavljeno da ste imali brojne sastanke sa Džefrijem Epštajnom - koji je, kada ste ga upoznali pre deset godina bio osuđen za podsticanje prostitucije sa maloletnicama", rekla je Voodruff kao uvod u svoje pitanje Gejtsu u emisiji od utorka uveče.

Pitaj Tarot savetnika, pozovi:
CHF 3.90/Min

"Šta ste znali o njemu kada ste se sastajali s njim - kao što ste i sami rekli - u nadi da ćete prikupiti novac?" upitala je Voodruff.

"Znate, imao sam ... večere sa njim ... Žao mi je što sam to učinio ..." Gejts je promucao, očigledno uhvaćen nespreman.

„Imao je veze sa, ahhh, ljudima za koje je rekao, znate, da bi investirali u globalno zdravlje, što je moj interes“, nastavio je Gajts.

„Znate, ni približno dovoljno filantropije ne ide u tom smeru. Uh, znate, ti sastanci su bili greška. Nisu rezultirali onim što je on tvrdio, i ja sam ih prekinuo ”, rekao je Gejts. „Znate to je sada već bilo davno, tako da ... pa nema ništa novo u tome."

Koliko su davno bili ti sastanci, za koje Gejts kaže da su bili „davno“? Kako je objavio Daily Beast, Gejts se sastajao sa Epštajnom do 2014. godine, što Gejts nije verbalno porekao. Godine 2013., Gejts je čak putovao Epsteinovim privatnim avionom, koji je dobio nadimak Lolita Ekspres - nešto što Gejts nikada nije komentarisao. Melinda Gejts, njegova bivša supruga je navodno tražila razvod od Bila barem delimično zbog Bilove veze sa poznatim pedofilom.

„Prijavljeno je da ste se vi sastajali sa njim više godina, i to - drugim rečima - nekoliko sastanaka“, nastavila je Voodruff dok je Gejts počeo da pravi grimase.

Milijarder je odmahivao glavom, a oči mu vrlo kratko skreću udesno, gde možete zamisliti Gejtsovog pomoćnika koji očigledno nije uradio svoj posao kako treba, jer je dozvolio da postavljaju nepristojna pitanja "velikom filantropu". Naizgled Gejts odmahuje glavom u svom odgovoru Voodruff-ovoj koja je navela da se Gejts sastajao sa Epštajnom tokom više godina, ali nije verbalizovao svoje neslaganje sa tom izjavom.

"Šta ste uradili kada ste saznali više o njegovim kriminalni aktivnostima" nastavila je Voodruff.

"Pa, znate, rekao sam da sam požalio što sam večerao, uh, i nema ništa ... nema apsolutno ništa novo u tome", rekao je Gejts, izgledajući sve razdraženije.

"Postoji li lekcija za vas ... ili nekog drugog ko prati ovaj intervju?" upitala je Voodruff.

"Pa, on je mrtav..., pa generalno uvek morate biti oprezni", hladno je rekao Gates pre nego što je shvatio kako to čudno zvuči.

„I, znate, veoma sam ponosan na ono što smo uradili u filantropiji. Znate, veoma sam ponosan na rad Fondacije [Bill & Melinda Gates Fondation]. To je ono zbog čega ustajem svaki dan i na šta se fokusiram.“, rekao je Gejts.

Svaki pisani transkript ovog intervjua ne može opisati subtilne detalje, kako je delovao samozvani filantrop, kada je dobio pitanje, koje mu je očigledno bilo neprijatno. Morate da pogledate video da biste videli kako se Gejts tako nelagodno meškolji.

Još uvek postoji mnogo, mnogo pitanja na koja nije odgovoreno o vezi Džefrija Epštajna sa Bilom Gejtsom, nešto što možda nikada nećemo videti rešenim. Čak i najosnovnije pitanje o tome koliko su se puta Gejts sreo sa Epštajnom nije odgovoreno.

Voodruffov stil intervjua trebao bi biti pouka drugim novinarima iz medija koje Gejts smatra prijateljskim, poput CNBC-a, koji nikada ne postavljaju milijarderu suštinska pitanje, nego mu pružaju platform da reklamira svoje poduhvate. I dalje se može biti mek na početku intervjua i pustiti Gejts da kaže šta želi da kaže. Ali do kraja, svakako biste trebali pitati šta treba pitati.

GEjts očigledno želi ostaviti Epštajnovu sagu iza sebe kako bi mogao prikupiti priznanja za „dobrog“ milijardera koji novac ulaže za dobro čovečanstva. Novinari nikada ne bi trebalo da otpuste problem dok Gejts ne popuni neke praznine, kao što je, opet, najosnovnije pitanje koliko se puta Gejts zaista sreo sa Epštajnom. Zatim možemo preći na pitanje šta je do đavola Gejts radio na Lolita Ekspresu.

Izvor: DAILY BEAST, GAZMODO, NEW YORK TIMES

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search