Svet

Bliži se kraj marta: menjamo vreme

BRISEL - Letnje vreme: EU nam nalaže kako da računamo vreme, pa se zato potrudite i pomerite satove 1 sat nazad

Pomeranjem časovnika za jedan sat unapred, odnosno sa dva na tri sata ujutru u zadnju nedelju, marta, počeće letnje računanje vremena. Evropska komisija trebalo je da donese konačnu odluku kom računanju vremena će države EU da se priklone. To se nije dogodilo, a stručnjaci u Srbiji predlažu referendum ili takozvano „ukazno radno vreme“.

Branko Simonović iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ kaže da je uvođenje letnjeg čitanja vremena 1983. godine u Srbiji imalo za cilj da se iskoristi što veći deo obdanice, kako bi i produktivnost u radu bila veća, ali da su se u međuvremenu prilike promenile, pre svega uvedeno je novo radno vreme, a i navike ljudi što se tiče odlaska na spavanje su se promenile.
„Treće vreme“

Prema njegovim rečima, i Srbija će i ovog puta promeniti stanje na časovniku i preći na letnje računanje vremena, a do kada će to biti praksa ostaje da se vidi, budući da ćemo se prilagođavati opštim rešenjima u okruženju i šire.

„Ono što je nevolja sa ovom preporukom koja će pre ili kasnije stupiti na snagu jeste što je predloženo da se ukine letnje čitanje vremena, odnosno ukazno vreme i ostavljeno je svima na volju da se opredele za letnje vreme ili trajno letnje stanje. E, to je ono što je neka nevolja u najavi jer je pitanje kako će različite države da podese svoje čitanje vremena što potencijalno može da bude nezgodno, jer od jednog reda prelazimo u neuređeno stanje“, rekao je Simonović za Tanjug.

Kako je rekao, postoji dilema koje vreme više odgovara ovom podneblju, ali da on smatra da bi moglo da se uvede i „treće vreme“, odnosno prelazak na čitanje vremena od pre 1983. godine.

To rešenje podrazumevalo je zimsko čitanje vremena i trajno ostajanje u srednjoevropskoj časovnoj zoni, ali i pomeranje radnog vremena jedan čas unazad, kako bi se povoljnije iskoristila obdanica.

Ipak, smatra on, u međuvremenu su se stvari „zamrsile“ u odnosu na nekadašnje vreme, pre svega radno vreme.

„Zimsko čitanje vremena u ovom slučaju je nepovoljno jer prespavamo neefikasno, odnosno prespavamo onaj prvi deo obdanice tokom godine i malo od obdanice nam ostaje u drugom delu dana. Letnje (trajno) čitanje vremena je u tom pogledu povoljnije jer se bolje iskorištava obdanica, ali nas ona izmešta iz naše osnovne srednjeevropske časovne zone u istočnoevropsko, odnosno odvaja nas od većeg dela Evrope kojem pripadamo“, rekao je Simonović.

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search