Svet

Čudo u Vatikanu: Nestale stotine miliona evra – Papa reagovao

Papa Franjo povukao je drastičan potez i formalno lišio državni sekretarijat Vatikana finansijske imovine i nekretnina, nakon što su stotine miliona evra donacija i investicija predmet istrage o korupciji.

Poglavar Vatikana je tokom vikenda potpisao novi zakon kojim se nalaže državnom sekretarijatu da završi prenos svih svojih poseda drugoj vatikanskoj kancelariji do 4. februara, objavio je AP, prenosi Tanjug.

Zakon, takođe, zahteva da svim donacijama papi i drugim donacijama kojima je upravljao državni sekretarijat, upravlja kancelarija riznice Vatikana kao zasebnim fondovima koji se knjiže u konsolidovanom budžetu Svete Stolice.

Promene su odgovor na spiralnu vatikansku krivičnu istragu dugogodišnjih navoda da državni sekretarijat Vatikana loše upravlja donacijama i ulaganjima, što je rezultiralo gubicima u iznosu od više desetina miliona evra u vreme finansijske krize za Svetu stolicu.

Vatikansko tužilaštvo istražuje zašto je i kako vatikanski sekretarijat uložio 350 miliona evra u luksuznu rezidencijalnu zgradu u Čelsiju, prestižnom delu Londona, kao i druge spekulantske fondove.

Ovaj skandal je otkrio da su pojedinci u Vatikanu, zajedno sa nekim italijanskim biznismenima poznatim po mutnim poslovima, koristili neupućenost kardinala u poslovne odluke, kako bi proneverili milione.

Vatikanski sekretarijat do sada je bio najmoćniji organ papske države.

Na neke od mogućih zloupotreba u sekretarijatu, još pre nekoliko godina ukazao je tadašnji ministar ekonomije Vatikana, australijski kardinal Džordž Pel.

Podsetimo se i tog skandala. Uticajni i u međuvremenu smenjeni kardinal Đovani Anđelo Beču optužen je da je ukrao stotine hiljade evra iz vatikanskih fondova da potkupi svedoke kako bi osigurao da kardinal Pel, koji je pokušao da razotkrije njegove navodne mutne poslove, bude osuđen za seksualno zlostavljanje, preneli su tada Radio slobodna Evropa (RSE) i agencija Beta.

Kardinal Beču (72) optužen je da je ukrao 700.000 evra iz vatikanskih fondova da potkupi svedoke u Australiji da negativno svedoče protiv njegovog rivala kardinala Džordža Pela da bi osigurao da bude osuđen za seksualno zlostavljanje.

Pel, koga je postavio papa Franja, ukazivao je da se sekretarijat opire ekonomskim reformama i kontroli „crnih fondova“. Pel je morao da prekine svoje reforme, jer se u Australiji suočio sa optužbama za seksualno zlostavljanje, zbog čega je neko vreme bio i u zatvoru, ali je kasnije oslobođen.

Pročitajte još: | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search