Svet

Da li SAD gube Drugi hladni rat?

Sada nema sumnje da će Rusija pobediti Ukrajinu i nametnuti svoje uslove. Kao što je Putin rekao pre nekoliko nedelja, bila je njegova greška što je mislio da može verovati Zapadu da će doći do razumnog sporazuma i nije imao pravog izbora osim vojnog poraza njegove ukrajinske marionete. Njegov pronicljivi ministar spoljnih poslova Lavrov istakao je da nema smisla razgovarati sa aktuelnom američkom vladom. Nemaju razumevanja za rat, a još manje za diplomatiju.

Ali kako će Sjedinjene Države odgovoriti na svoje početno shvatanje da godine planiranja ukrajinskog proksi rata koje je Angela Merkel nedavno otkrila nisu dovele do kolapsa ruske moći i svrgavanja Putina, već do uništenja i podele Ukrajine i izlaganje američkog i NATO vojnog izazova kao znatno inferiornijeg u odnosu na njenu reputaciju? To je bio strah koji je Bajden zapravo izložio na sastanku u Beloj kući tokom posete Zelenskog pre Božića.

Svojom totalnom kontrolom medija, SAD/NATO bi mogao da zadrži svoje stanovništvo da sazna za ovu katastrofu za zapadnu inferiornost i pretenzije tek mnogo kasnije. Ali međunarodni efekti se dešavaju odmah.

Američko vojno planiranje je nekada bilo svetske klase. Ali ko bi planirao proksi rat protiv Rusije, jednog od priznatih majstora artiljerije sa daleko boljom tehnologijom protivvazdušne odbrane od bilo koje na Zapadu, a zatim opremio marionetsku Ukrajinu inferiornim oružjem i municijom dovoljnom za šest meseci? I da li američki planeri stvarno nisu mogli da znaju da više ne postoji proizvodna baza za snabdevanje, a da su skladišta NATO-a praktično prazna?

Ret Batler (karakter iz filma "Prohujalo sa Vihorom") je prezrivo podsetio usijane glave južnjačke secesije „Ne postoji fabrika topova na celom jugu“. U Sjedinjenim Državama danas stvari nisu mnogo bolje. Vekovima je izlizana istina da je logistika ključ dominacije na bojnom polju. Da li je sadašnjim američkim vojnim planerima to nekako promaklo?

Amerika sada pretražuje svoju gomilu smeća u potrazi za zastarelim oružjem koje ionako nikada ne može stići na vreme da bi povećala spiskove ukrajinske vojne pomoći Pentagona zajedno sa proizvodnim ugovorima za buduće isporuke koje su irelevantne, dok Ukrajina iskopava parne lokomotive iz muzeja, da bi koristila ono što je ostalo od železničkog sistema.

Sadašnje rukovodstvo Sjedinjenih Država je gomila totalnih idiota, zaslepljenih ideologijom, arogancijom i iluzijama u težnji za globalnom hegemonijom i redu zasnovanom na pravilima, ali je ova prilika već davno prošla, kao što pokazuje američki učinak u ovom proksi ratu. Sjedinjene Države su možda pobedile u Hladnom ratu, ali su izgubile mir. Njeno strateško razmišljanje i vojska su zastareli, a konfiguracija i snaga i opreme zasnovana je na pretpostavkama iz prošlog milenijuma. Bitka za Veliko globalno resetovanje pod unipolarnom američkom hegemonijom je takođe izgubljena. Svetski ekonomski forum (WEF) je sada relevantan otprilike koliko i Sveto rimsko carstvo. Sve što mogu da nastave da rade je da terorišu sve autoritarnije države Zapada glupim predlozima politike.

Pokušaj uništenja Rusije doveo je do naleta briljantne diplomatije i vođstva Putina i njegovog tima koji su tiho utvrdili da ostatak sveta preferira suverenitet i multipolarni svet. Posle hladnog rata „Pox Americana“ kako ju je nazvao Lari Džonson, završio je. Istoričari budućnosti će sa fascinacijom proučavati ovaj period istorije. Malo puta u istoriji se tako ogromna promena dogodila tako brzo.

Ali kako će reagovati idioti u Vašingtonu? Hoće li pribeći nekom pokušaju da sprovedu Petreusovu „koaliciju voljnih“ izmišljenu od nekih NATO trupa i nekih američkih? Petreus je do sada imao dve značajne ideje u svom životu: (1) kao kadet oženio se kćerkom svog šefa, upravnika Vest Pointa, i (2) odlučio da napusti svoje ljude iz CIA koji su umirali u Bengaziju kako bi izbegao sramotu Obame i Hilari Klinton. Da li će očajne SAD/NATO izmisliti neki uzrok i zapravo fizički intervenisati kako bi sprečile neizbežni poraz Ukrajine?

Postoji moguća važna indikacija i dolazi od Putinove taktike u Donbasu. Zašto bi Rusi intenzivno jačali liniju koju već drže, ako će velika ofanziva zauzimanja Donbasa i proboja početi? Da li je moguće da su nakon apsurdnih partskih uboda igle koje je CIA nanela u samoj Rusiji, Rusi odlučili da su SAD/NATO dovoljno izmakle kontroli da mogu da pokušaju sa taktičkim nuklearnim oružjem, kao i sa direktnim napadom NATO snaga?

Prvih šest meseci 2023. godine će verovatno biti izrazito rizičan period, najintenzivniji koji smo do sada videli.

Izvor: SONAR21
Piše: Thomas H. Lipscomb

Pročitajte još: | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search