Svet

Drže ga izolovanog – je li SAD predsednik Džo Bajden senilan?

Plašeći se da se prvi čovek vlade u gafovima ne provali, Zapadno krilo drži predsednika Džo Bajdena (Joe Biden) podalje od javnosti i medija.

Za mesec i po, koliko je na vlasti, šef Bele kuće nije održao nijednu konferenciju za novinare, što je neuobičajeno za predsednike, ali to bi trebalo da sačuva aktuelnog američkog lidera od gafova, kojima je veoma sklon.

Ovo je prvi put u poslednjih četrdeset godina da čelnik vlade u Vašingtonu u ovom periodu nije medijima pružio priliku da mu postavljaju pitanja. Kako piše AP, saradnici Džoa Bajdena odlučili se za ovakav pristup da bi napravili razliku u odnosu na medijsku sveprisutnost bivšeg predsednika Donalda Trampa, ali i da bi preduhitrili Bajdenove nesmotrene izjave.

Iako se prvi čovek administracije susretao s predstavnicima sedme sile otkako je 20. januara preuzeo državno kormilo, to se dešavalo u užurbanoj atmosferi posle događaja, pa bi samo jedan ili dva izveštača dobili priliku da mu postave pitanje.

Bajden izbegava konferencije za novinare, iako se u prvih sto dana nove administracije, tokom takozvanog medenog meseca, ne postavljaju previše neprijatna pitanja, a i suočio bi se s daleko naklonjenijim medijima nego što je bio slučaj s njegovim prethodnikom.

I dok udruženje izveštača iz Bele kuće poziva Bajdena da počne da drži redovne konferencije, iz Zapadnog krila odgovaraju da bi prva mogla da bude održana krajem meseca.

Kad su oni bili na vlasti ovoliko dugo koliko je sad Bajden, Tramp i Džordž Buš Stariji su održali pet konferencija za novinare, Bil Klinton četiri, Džordž Buš Mlađi tri, a Barak Obama dve. Obama je u istom periodu dao 23 intervjua, a Bajden pet.

Tramp je u poslednje četiri godine bio daleko najvažnija tema u novinama, na televiziji i sajtovima, što svojom voljom, jer je neprestano tvitovao i izazivao reakciju medija, što voljom redakcija, posebno liberalnih, koje su osuđivale svaki njegov korak.

Za razliku od Trampa, koji je na društvenim mrežama napadao neistomišljenike, otpuštao saradnike i pretio američkim neprijateljima, Bajden je umereni tviteraš i oglašava se samo kad najavljuje mere i zakone.

PR-tim u Aveniji Pensilvanija insistira da predsednik ima što manje neposrednih susreta s novinarima i nastupa u javnosti, jer su članovi tima zabrinuti da će Bajden izgovoriti nešto zbog čega će zažaliti, što mu se dešavalo celog života.

Tokom višedecenijske političke karijere, biračima svojih rivala poručivao je da je pametniji od njih, nazivao ih je debelima i ljudima koji „prosipaju gluposti”. I za Obamu je, kad se ovaj kandidovao za predsedničku nominaciju demokrata, konstatovao da je „prvi Afroamerikanac koji ume da artikuliše misli, bistar je i čist”, ali mu to nije smetalo da kasnije postane Obamin potpredsednik.

Kako se predizborna kampanja zbog epidemije virusa korona odvijala uz manje susreta s građanima i novinarima, Bajdenovi savetnici su manje brinuli da će tadašnji demokratski kandidat izgovoriti nešto nepromišljeno. I pored toga što je to vreme uglavnom provodio kod kuće, Bajdenu se tokom retkih pojavljivanja u javnosti ipak omaklo da kaže da Afroamerikanci koji ne glasaju za njega i nisu pravi Afroamerikanci, kao i da su Trampovi birači loši ljudi.

Poslednji gaf izgovorio je pre nekoliko dana, kad je za republikanske guvernere Teksasa i Misisipija, koji ukidaju pravilo o obaveznom nošenju maski, kazao da „razmišljaju kao neandertalci”. Portparolka Bele kuće Džen Saki probala je da „prepegla” ovu izjavu, tvrdeći da predsednik nije rekao da su guverneri neandertalci, već da je komentarisao „samo njihovo ponašanje”.

Bajdenovim saradnicima je teško da odbrane ovakve izjave s obzirom na to da su donedavnog američkog lidera liberali najviše napadali upravo zbog komentara, koji su ocenjivani kao nečuveni. Ako su „trampizmi” bili neprihvatljivi, kako objasniti „bajdenizme”? Ipak, možda nova vlada i ne treba da se sekira, jer izgleda da je i Bajden, kao i Tramp, napravljen od „teflona” s kojeg se lako skidaju gafovi i skandali.

Izvor: tanjug

Pročitajte još:

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search