Svet

Dževad Galijašević konkretno o "Pravdi za Davida"

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević tvrdi da su protesti grupe “Pravda za Davida” predstavljali klasičan primer instrumentalizacije i zloupotrebe jedne tragične smrti s ciljem nasilnog rušenja Republike Srpske.

U intervjuu za Insajder Galijašević, između ostalog, opravdava policijske akcije u Banjaluci i nasilno uklanjanjanje članova grupe “Pravda za Davida” sa Trga Krajine.

Ono što su pripadnici MUP-a Republike Srpske uradili je najminimalnija primjena sile. To se skoro može nazvati odsustvom primjene sile i pokušajem djelovanja brojnošću, prisustvom i organizovanošću

Galijašević

Imate pitanje o budućnosti?

Ante Nobilo: Nisam hteo da učestvujem u manipulacijama
sahrana dyordy busa

Skoro kompletna javnost, ne samo u Republici Srpskoj i BiH već u cijelom regionu, sa strepnjom je pratila nemile scene koje su se prethodnih dana odvijale u najvećem gradu Srpske. Kakvo je vaše mišljenje o protestima grupe “Pravda za Davida“ i akcijama koje je policija preduzela na razbijanju tih protesta.

Svjedočimo pokušaju rušenja Republike Srpske koji se sinhronizovano provodi iz Sarajeva i pojedinih zapadnih centara.

Zahtjevi i mjere koje su preduzele političke stranke u Sarajevu kako se ne bi formirala vlast na nivou BiH i nelegalno produžio mandat sadašnjem sastavu Savjetu ministara, kao i svim bezbjednosnim agencijama na nivou BiH, predstavljaju dio te akcije.

Da li je policija Republike Srpske morala da silom uklanja demonstrante i simbole grupe “Pravda za Davida“ sa Trga Krajine?

Ogroman kapacitet sile na koji država ima pravo stoji u rukama MUP-a. Ništa od te sile policija nije koristila. Nisu korišteni vodeni topovi ni hemijska sredstva, policija nije upotrebljavala elektrošokove ni konjanike. Tu čak nije bila angažovana ni Specijalna jedinica policije, već je to rađeno sa nivoa Jedinice za podršku koja pripada Policijskoj upravi Banjaluka.

Policija je primjenila minimalnu silu kako bi prekinula nešto što je svaka država dužna da radi u odbrani od pokušaja svog rušenja. MUP Republike Srpske je apsolutno profesionalno reagovao. Pogledajte kako to radi francuska policija sa “žutim prslucima“ ili kako to rade Holanđani i drugi zapadnjaci s licima koja ugrožavaju bezbjednost.

Na osnovu čega tvrdite da su protesti građana koji traže hapšenje i procesuiranje odgovornih za smrt dvadesetjednogodišnjeg studenta pokušaj “rušenja države“?

Kad uzmete u obzir događaje u Beogradu, način na koji se Kosovo odvaja od Srbije, način na koji uvodi takse od 100 odsto, formira svoju vojsku, način na koji uklanja granice sa Albanijom, način na koji demonstranti u Beogradu traže smjenu ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, jasno je da su ove akcije sinhronizovane s onima u Banjaluci i da predstavljaju više od obojene revolucije.

Ovdje se radi o geopolitičkom projektu. On podrazumijeva destabilizaciju srpskog etničkog i političkog prostora, rušenje i slabljenje srpskih država na Balkanu. To se radi složenim obavještajnim operacijama.

Kakve veze ubistvo Davida Dragičevića ima s tim?

Tako što je ovdje iskorištena situacija oko tragične smrti jednog dječaka koji je na ulici živio i na ulici stradao. Iskorištena je da se sruši Republika Srpska, pa čak da se taj virus prenese i dalje na Srbiju. Ovo što se desilo u Banjaluci predstavlja neviđenu sramotu. Jedan srednjoevropski gradi doveden je u mrak obavještajnog ludila kome je alibi nerad tužilaštva i pravosuđa.

Ko stoji iza Pravde za Davida?
pravda za davida
Rusi objavili spisak šiptarskih špijuna u Srbiji
spisak siptarski spijuni

Koliko su za to “ludilo“ krive nadležne institucije koje devet mjeseci nisu u stanju da otkriju počinioce zločina koji je potresao Banjaluku?

Ne može se od gradskih vlasti, predsjednika Republike Srpske, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH niti od Vlade Republike Srpske tražiti da se problem riješi. Problem je u rukama pravosuđa. Već hiljadu puta je ponovoljen stav da je to pravosuđe reformisano na zapadni način i da je od Zapada kontrolisano. Sudije i tužioci se biraju u Sarajevu, pa čak i ovi što sjede u Banjaluci.

Objektivno, ovakvo pravosuđe predstavlja najveći problem. Pokušaji da se taj evidentan problem prenese na političku priču, da se koriste engleski poltroni u političkim strankama koji će proteste učiniti nasilnim, to je već polje krivične odgovornosti. To je otvoreni pokušaj rušenja države. Tu se ne ruši samo jedna stranka, jedna vlast ili jedna institucija.

Ovdje se ruši cijela država kojoj se pokušava oduzeti ustavno pravo na zaštitu silom kada je ugrožena. Šta bi se desilo da SNSD, BORS ili neka druga politička organizacija ili patriotska NVO sada organizuje svoje pristalice, da se naoružaju motkama i da dođe do sukoba? Organizatori tog haosa upravo žele miting na miting i sukob među Srbima kako bi srušili RS, ugrozili Srbiju i mir na Balkanu.

Članovi i pristalice grupe “Pravda za Davida“ tvrde da postoje brojni dokazi da su u ubistvo Davida Dragičevića direktno umiješani pojedinici iz MUP-a i nekih drugih institucija, te da se zbog toga cijeli slučaj pokušava zataškati.

Zar bilo ko može da ima iluziju da u slučaju postojanja takvih dokaza, nekakvih podataka u rukama zapadnih službi ili OBA, koji su snimljeni satelitom ili na neki drugi način, da oni do sada ne bi bili objavljeni? Vjerujete li da bi neko skrivao takve podatke?

Jasno je da je ovdje jedna tragična smrt samo poslužila kao povod za pokušaj rušenja države. Sličan primjer imali ste na sjeveru Afrike i režije tzv. arapskog proljeća. U Tunisu je za pijačnim štandom tada spaljen jedan trgovac, što je prvo dovelo do demonstracija, a zatim i do pada tuniške Vlade. Poslije toga je Egipat pao u ruke “muslimanske braće“, Libija je izgorjela u svom ratu, izbilo je krvoproliće u Siriji sa milionskim žrtvama.

To se sada pokušava napraviti ovdje. Na jednoj porodičnoj tragediji koja se dogodila u pola četiri ujutro, kad niko nije dužan bilo koga da prati i čuva i koja je ostala nerasvijetljena, pokušava se napraviti haos i rušenje države.

Kakva je vaša bezbjednosna prognoza za region u 2019. godini?

Najveće probleme će i dalje praviti Kosovo. To je prostor organizovanog kriminala, trgovine drogom, ljudima, ljudskim organima. Kosovo je dato u ruke terorističkoj OVK, a ono je istovremeno i baza NATO za destabilizaciju regiona.

Kosovo će i 2019. predstavljati najveći bezbjednosni problem za Balkan, isto kao što će ukrajinska kriza predstavljati problem za cijelu Evropu. Što se tiče Republike Srpske, jasan politički stav o prirodi protesta i o destruktivnom djelovanju grupe “Pravda za Davida”, kao i o umiješanosti političkih faktora u taj protest dovodi institucije sistema u jednostavnu poziciju.

Primjena zakona za sve mora biti jednaka. Oko primjene zakona nema kompromisa, ustupaka, nema fleksibilne ili selektivne primjene. Niko nije lišen odgovornosti pred zakonom. Tada će i ova kriza biti ugašena, kao i neki drugi pokušaji destabilizacije Republike Srpske u prošlosti. Sjetite se kad su prije nekoliko godina bile popaljene sve kantonalne institucije u Federaciji BiH. Sve je krenulo iz Tuzle, a završilo se u Zenici, Mostaru, Sarajevu.

Takve situacije Zapad povremeno režira da bi BiH vraćao nazad i da bi i dalje stvarao klimu nestabilnosti. Oni time pravdaju sebe, a upravo su oni najveći neprijatelji stabilnosti BiH.

Da li doprinos stabilnosti može da pruži formiranje nove vlasti na nivou BiH?

Ne može biti stabilna država sa SDA u vlasti. To je jedna antievropska stranka, vehabijsko-osmanlijskog opredjeljenja sa jakim vezama u “muslimanskoj braći“. Oni ne mogu donijeti stabilnost ovoj zemlji.

Pročitajte još: | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search