Svet

Džordžija vodiči (Georgia Guidestones) - zabrinjavajući i najmisteriozniji spomenik u Americi

U američkoj državi Džordžiji postoji misteriozni spomenik oko kojeg se šire razne teorije zavere. Zato što su nejasni natpisi urezani na takozvanim vodilicama, koje bi mogle da budu Deset Zapovesti za novi svetski poredak.

U junu 1979. godine, čovek sa pseudonimom R.C. Kristijan se obratio kompaniji Elberton sa zadatkom da izgradi spomenik. Rekao je da niko nikada ne sme saznati njegov pravi identitet ili identitet grupe koju je predstavljao. Izgledalo je da ima beskrajnu zalihu novca za finansiranje projekta. Ugovoreno je da se svi planovi unište nakon završetka, a sve informacije o poručiocu moraju ostati tajni.

Dimenzije

Spomenik u Džordžiji se sastoje od četiri visoke granitne ploče, jednog centralnog monolita iste visine i uzglavnog kamena koji se nalazi na vrhu ostalih pet ploča. Svaka od četiri granitne ploče visoka je 5 metar. One su 2 metra široke i 50 centimetara debele. Svaka ploča je teška više od 20 tona. Uzglavna ploča je teška oko 11 tona. Ponekad ih nazivaju „Američkim Stonhendžom“, verovatno zbog svog oblika i dimenzija.

izrada gorgia guidestones

Poruka

1980. spomenik je bio završen. Na sebi nosi tablu sa natpisom: „Neka ovo budu vodiči za doba razuma“. U kamenje je ugravirano deset zapovesti kojima je izgleda cilj da ponovo uspostave civilizaciju na planeti, možda posle apokalipse. Napisani su na osam različitih jezika, engleskom, španskom, svahiliju, hindiju, hebrejskom, arapskom, kineskom i ruskom, sa sledećim sadržajem:

  1. Održavaj čovečanstvo ispod 500.000.000 u trajnom balansu sa prirodom.

  2. Vodi reprodukciju mudro da bi poboljšao pogodnost i raznolikost.

  3. Ujedini čovečanstvo jednim aktivnim jezikom.

  4. Vladaj strašću-verom-tradicijom i svim stvarima umereno, sa razumom.

  5. Zaštiti ljude i nacije pravednim zakonima i sudovima.

  6. Neka sve nacije interno vladaju rešavajući spoljašnje sporove na svetskom sudu.

  7. Izbegavaj sitne zakone i beskorisne službenike.

  8. Uravnoteži lična prava sa društvenim dužnostima.

  9. Ceni istinu-lepotu-ljubav u potrazi za skladom sa beskonačnim.

  10. Ne budi rak na ovoj zemlji - ostavi prostora prirodi - ostavi prostora prirodi.

Na stranama pri vrhu ispisana su imena četiri drevna jezika: vavilonski klinast oblik, klasični grčki, sanskrt i egipatski hijeroglifi. Pored toga, uputna tabla na lokaciji govori o vremenskoj kapsuli zakopanoj ispod površine, mada nedostaju datumi kada je kapsula zakopana i kada treba da se otvori. Da li je ovo namerno ostavljeno nenapisano, ili kapsula nikada nije zakopana, nije poznato.

10 zapovesti

Funkcija

Pored te poruke, spomenik ima funkciju astronomskog kalendara. Tačno u podne, kada sunce sija kroz rupu u glavnom kamenu pokazuje koji je dan na središnjem delu spomenika. Severnjača je vidljiva kroz prorez u središnjem kamenu. Postoje i mogućnosti za praćenje kretanja zvezda i sunca.

Kontroverzije

Spomenik je postao kontroverzan. Mnogi veruju da je to delo satanista ili Novog svetskog poretka, - podstaknuti naročito određenim zapovestima poput „Vodi reprodukciju mudro da bi poboljšao pogodnost i raznolikost.“ koje se mogu zloslutno protumačiti. Drugi veruju da je spomenik mudro proročanstvo, verovatno delo ekscentričnog čoveka nauke.

Možda nikada nećemo znati ko ih je sagradio osim onoga što je urezano na samim pločama: „Sponzori: Mala grupa Amerikanaca koji traže doba razuma

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search