Svet

General: NATO na Uskrs 1999. pokušao kopnenu ofanzivu

General u penziji Vladimir Lazarević, koji je u vreme agresije NATO na Srbiju 1999. godine bio na čelu Prištinskog korpusa Vojske SR Jugoslavije, tvrdi da su snage Alijanse 9. aprila te godine pokušale kopnenu invaziju, ali da je njihov nalet zaustavljen nakon višečasovne borbe.

Imate pitanje o budućnosti?

Lazarević, koji je osuđen u Haškom tribunalu za ratne zločine na Kosovu po komandnoj odgovornosti i odslužio je kaznu, govorio je za Politiku o periodu skoro tromesečnog bombardovanja naše zemlje i o dešavanjima na borbenoj liniji u centralnom delu Kosova i Metohije.

„Moram da kažem, jer se o tome skoro uopšte nije govorilo i malo se zna, da su pripadnici snaga NATO-a, osim svakodnevnih vazdušnih napada i bombardovanja teritorije Kosova i Metohije, 9. aprila 1999. godine, mislim da je to bilo na Uskrs, pokušali i kopnenu invaziju na našu zemlju“, rekao je Lazarević.

Odbranili smo se i zaustavili napade nakon višečasovne borbe. Hrabro i viteški suprotstavili smo se brojčano jačem neprijatelju na pojasu od petnaestak kilometara duž srpsko-albanske granice. Odbili smo sve njihove napade i nasrtaje“, rekao je general i dodao da nikada posle toga pripadnici NATO-a nisu pokušali da „ponovo krenu kopnenim putem na nas

General Lazarević

Slaba im ta strela

Prema njegovim rečima, neuspela NATO kopnena intervencija imala je dve faze, a zapadni stratezi su ih nazvali "Strela 1" i "Strela 2".

Strela 1

Prvih deset, petnaest dana pokušaja invazije front je bio dug oko 15 kilometara i cilj im je bio proboj državne granice iz pravca Albanije. Za ove borbe danas se smatra da su se vodile samo oko karaule Košare, mada je to suviše uzak pojam jer je front zapravo bio mnogo širi... U prvoj fazi, kako su je nazvali "Strela 1", u aprilu 1999. desio se napad iz pravca Albanije prema Đakovici. Međutim, agresori nisu uspeli da se probiju u dubinu Kosova. U borbi prsa u prsa poginulo je oko sto naših vojnika, ali je granica uspešno odbranjena. NATO je naišao na neočekivano odlučan otpor naših odbrambenih snaga i imali su znatno više gubitaka od nas - objašnjava Lazarević, dodajući da je druga faza napada bila jača.

Strela 2

Takozvana "Strela 2", koja se događala od početka maja do kraja rata, išla je preko planine Paštrik. Agresori ni na tom pravcu nisu uspeli da slome naš otpor i na kraju su bili primorani da traže od UN da dođe do početka pregovara o primirju. U ovoj, drugoj fazi pokušaja invazije poginulo je 57 pripadnika Prištinskog korpusa... Agresori su za taj napad angažovali više desetina hiljada pripadnika albanske vojske, ali i terorističkih organizacija kao što su OVK i Bin Ladenova formacija. Bilo je tu i drugih stranih plaćenika, zatim francuskih i engleskih instruktora, ali i regularnih NATO snaga - podvlači Lazarević.

Izvor: Tanjug

Pročitajte još: | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search