Svet

HRT propaganda: Atmosfera kao u Severnoj Koreji

Nemački Dojčlandfunk emitovao je reportažu “Hrvatska televizija” u kojem se konstatuje da je HRT “zastrašujući primer u šta se može pretvoriti javni servis”.

Autor reportaže je nemačka novinarka Grit Egerihs, koja je preko razmene novinara stigla u Hrvatsku kako bi se bavila ekološkim temama, ali je ubrzo uočila da je sam način rada HRT-a i cenzura koja vlada zanimljiva tema, prenosi Indeks.

“Službena agenda vlade je identična agendi glavnih urednika”, navodi se u reportaži uz napomenu da je vodećim ljudima na HRT-u glavni cilj da ne naljute vladajuću elitu iz HDZ-a.

Nemačka novinarka se pita zašto oni imaju toliki uticaj na javni servis koji plaćaju građani i ističe kako je to u njenoj zemlji nezamislivo

 

Situacija je takva da lideri HDZ-a ne moraju da intervenišu ukoliko im se ne sviđa izveštavanje jer to čine urednici, dok novinari mogu upasti u probleme ukoliko se usude da nešto pitaju političare.

U reportaži se ističe i razlika između SDP-a i HDZ-a u pogledu upravljanja HRT-om.

Devedesetih godina ta televizija je bila pod jakom cenzurom, da bi dolaskom na vlast SDP-a 2000. godine postao javni servis. Dok HDZ želi kontrolisati sve na HRT-u, SDP postavi svoje ljude na ključna mesta koji ne uništavaju redakcije i znaju obaviti novinarski posao.

Grit Egeriks je iznenadila i time koliko prostora dobija rat na prostoru bivše Jugoslavije, kao i crkvene manifestacije.

“Domovinski rat bitno određuje uređivanje programa HRT-a”, navodi se.

Promovisanje proustaškog revizionizma

Novinarka je šokirana činjenicom da je HRT ugostio Igora Vukića, koji u svojoj knjizi poriče masovna ubijanja u Jasenovcu. Pominje i seriju o NDH istoričara Hrvoja Klasića, koja još nije emitovana niti se planira, a praktično je gotova.

Grit Egeriks je pokušala da dobije izjavu od vodećih ljudi HRT-a, ali u tome nije uspela.

Reportažu završava konstatacijom da u HRT-u vlada atmosfera kao u Severnoj Koreji.

Izvor: Index.hr

Pročitajte još:

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search