Svet

"Incko je bošnjački lobista, pun je mržnje i nije normalan"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je Valentin Incko bošnjački lobista i faktor nestabilnosti u BiH i što pre on ode, pre će se stvoriti uslovi za dogovor i stabilizaciju u BiH.

“Uslovljavanje neizabranog stranca šta i kako u jednoj zemlji može da se zove, zasenilo je manire okupatora kojih se ova zemlja nagledala. Zanimljivo je da mu smeta ime Radovana Karadžića, a ne smeta ime Alije Izetbegovića, ‘Zelenih beretki’, Jure Francetića ili Mile Budaka, po kojima ulice u FBiH nose imena”, istakao je Dodik zamoljen da prokomentariše Inckov apel srpskom članu Predsedništva BiH da promeni naziv Studentskog doma na Palama i ukloni počasnu tablu sa imenom “Radovan Karadžić” i ako to ne uradi do narednog sastanka Saveta bezbednosti u maju bi trebalo da se suoči sa “zabranom putovanja u sve zemlje EU”.

Dodik je naglasio da je Incko, od tumača sporazuma što mu je mandat, dao sebi zadatak da nam projektuje ne samo budućnost nego i prošlost.

“Mislim da je to za čoveka njegovih gabarita pretežak zadatak. Ovdje je toliko dugo da je morao da shvati da narodi u BiH ne gledaju isto ni na prošlost ni na budućnost”, rekao je Dodik.

On je ocenio da Incko ovde gubi vreme i da bi korisniji ovih dana bio svojoj državi čiji je glavni grad bio meta islamskog terorizma.

“Da se vrati kući imao bi šta da ispriča vlastima svoje zemlje o toj temi, jer je toliko godina proveo u BiH da je mogao da nauči mnogo o terorizmu, o onima koji regrutuju teroriste i njihovim rutama”, zaključio je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je najavio da će predložiti da Narodna skupština Republike Srpske razmotri izveštaj o radu OHR-a i visokog predstavnika u BiH, u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

Dodik je izjavio da će predložiti da visoki predstavnik Valentin Incko “dođe i čuje ljude, jer je to njegova obaveza”.

„U Aneksu 10 piše da će visoki predstavnik podnositi izveštaje Savetu bezbednosti i nekim drugim, te potpisnicama Aneksa, a potpisnica Aneksa je i Republika Srpska. Da nije bilo tog potpisa nikad ne bi bio visoki predstavnik”, rekao je Dodik novinarima u Srpcu.

Komentarišući najavu Ambasade Rusije u BiH da će na sledećoj sednici Saveta za implementaciju mira (PIK) postaviti pitanje opravdanosti daljeg angažmana OHR-a u BiH, Dodik je upitao ko može da vidi opravdanje u svemu tome.

“U čemu je njegova uloga. Visoki predstavnici su najveći kršioci Dejtonskog sporazuma. OHR je uspostavljen Aneksom 10 koji su potpisale Srbija, Hrvatska, Republika Srpska, Federacija BiH i neka Alijina BiH koju su samo uvukli u sporazum zato što su ranije priznali BiH, pa SAD nisu htele da priznaju da su pogrešile”, napomenuo je Dodik.

Dodik je naglasio da OHR nije uveo ni Savet bezbednosti, ni EU ni bilo ko drugi.

“Umesto da odgovara potpisnicima Aneksa 10, kako je to predviđeno, on je našao da samo odgovara muslimanima i nikom drugom”, tvrdi je Dodik.

Reagujući na Inckov “apel srpskom članu Predsedništva BiH da promeni naziv Studentskog doma na Palama i ukloni počasnu tablu sa imenom Radovana Karadžića ili da se u suprotnom suoči sa zabranom putovanja u zemlje EU”, Dodik je rekao da će pre Incko otići odavde nego što će njemu zabraniti ulazak u EU.

“Zašto Incko nije bio objektivan pa rekao da treba da se ukloni naziv ulice Alije Izetbegovića? Zašto misle da nas to ne vređa?”, pitao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ovde se ne može govoriti o tome ko je osuđen, a ko ne, jer ni Hitler nije osuđen pa ga svi smatraju najvećim zločincem u prošlom veku.

“Merilo je da li ime Alije Izetbegovića vređa nas i da li je to sinonim za zlo prema srpskom narodu u proteklom ratu, a jeste”, naglasio je srpski član Predsendištva.

Dodik je napomenuo da Incka više niko ozbiljno ne shvata, te da je pitanje da li vredi i komentarisati njegove stavove.

“Zamislite da on sebi dozvoli da mene 24 puta pomene na sednici Saveta bezbednosti. To govori o mržnji i to nije normalno. Mogao je da napiše neki izvještaj koji je smislen, da kaže šta su otvoreni problemi. Ja nisam prvi koji govori da je BiH neodrživa i da je propala zemlja. Mediji su puni toga”, istakao je Dodik.

On je dodao da razni naučnici, pa čak i političari govore o neodrživosti BiH.

“Sa druge strane, hvala mu što me pominje, nije mala stvar da vas pominju 24 puta na zasedanju Saveta bezbednosti u bilo kom kontekstu”, naveo je Dodik.

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search