Svet

Iran prijeti blokadom Persijskog zaliva

Teheran će blokirati isporuku nafte u Persijskom zalivu kroz Ormuski prolaz, u slučaju da mu SAD vrate sankcije koje su bile ukinute prije zaključivanja nuklearnog sporazuma i uvedu zabranu na prodaju iranske nafte, rekao je zamjenik komandanta Korpusa čuvara islamske revolucije u teheranu Ismail Kousari u intervjuu portalu YCJ, javlja Rojters.

 „Ako oni žele da zaustave iranski izvoz nafte, mi nećemo dozvoliti da bilo koja partija nafte prođe kroz Ormuski prolaz“, rekao je Kousari.

Ormuzki prolaz

Ranije je direktor Odjeljenja za političko planiranje Stejt departmenta SAD Brajan Huk saopštio da je cilj američkih sankcija vršenje pritiska na iranski režim i „anuliranje njegovih prihoda od prodaje sirove nafte“.

 Izjave američkog diplomate su se čule u kontekstu sankcija koje SAD pripremaju protiv Irana. Kako je naveo Huk, ograničavajuće mjere će se uvesti u novembru. Kako se očekuje, one će dotaći iransku industriju, trgovinu, rudarstvo i energetski kompleks. Neke zapadne kompanije, prema rečima Huka, već su saopštile da neće kupovati iransku naftu.

Pročitajte još: | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search