Svet

Ključni dokazi da je MBS naredio ubistvo Kašogija

Turski mediji tvrde da američka Centralno obaveštajna agencija (CIA) poseduje snimak telefonskog poziva na kojem se navodno čuje kao saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman (MBS) naređuje svom bratu da “ućutka Džamala Kašogija što je pre moguće”.

Rijad negira da je kraljevska porodica, uključujući prestolonaslednika, umešana u ubistvo novinara Kašogija.

Turski list “Hurijet” navodi da je direktorka CIA Đina Haspel u toku putovanja u Ankaru u oktobru navodno nagovestila da je na snimku zabeležen razzgovor između Mohameda bin Salmana i njegovog brata Kaleda bin Salmana, inače saudijskog ambasadora u SAD.

Imate pitanje o budućnosti?

Braća su navodno razgovarala o “nelagodnosti” koja proističe iz Kašogijevog javnog kritikovanja politike Rijada.

Prema pisanju “Hurijeta” to bi mogao da bude ključni dokaz o tome da je prestolonaslednik naredio ubistvo novinara “Vašington posta”.

CIA i Rijad još nisu komentarisali ovaj izveštaj.

Džamal Kašogi, koji je živeo i radio u SAD od prošle godine, ubijen je u saudijskom konzulatu 2. oktobra gde je trebalo da uzme dokumenta za venčanje. Saudijsko tužilaštvo je reklo da je on isečen na delove, nakon što je bio vezan i omamljen.

Rijad insistira na tome da je ubistvo bilo “operacija otpadnika” i rekao da je uhapšena 21 osumnjičena oosoba, među kojima i nekoliko viših zvaničnika. Podignuta je optužnica protiv 11 od njih, a petorici optuženih preti i smrtna kazna ako budu proglašeni krivima.

Pročitajte još:

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search