Svet

Laži Zapada, uspeh Rusa – nije oružje važno, nego vojnici

SVO: Laži Zapada, uspeh Rusa – nije oružje važno, nego vojnici. Nedavni tvitovi i novinski izveštaji u Sjedinjenim Državama uporno šire mit da Rusija sa velikim naporom napreduje, dok se Ukrajina svi više... puni naprednim sistemima naoružanja (uz ljubaznost Sjedinjenih Država i NATO-a) i da će zadati razorni udarac opkoljenima Rusi.

Američki zvaničnici priznaju da su ruske snage, gomilajući vatrenu moć, postepeno zauzele teritoriju na istoku. To uključuje zauzimanje strateški važnog grada Severodonjecka u junu i pretnju da će to učiniti u njegovom obližnjem bratskom gradu Lisičansku (što se u međuvremenu i desilo). Američki zvaničnici su umanjili značaj dobitaka, nazivajući ih sporim i inkrementalnim, dok ističu značajan broj poginulih ruskih vojnika koji su usledili. Ali i Ukrajinci su pretrpeli teške žrtve. Nezavisne procene pokazuju da je svaka strana videla desetine hiljada ubijenih i ranjenih vojnika. Pentagon je uglavnom odbijao da javno raspravlja o svojim procenama poginulih i ranjenih.

Očigledno reporter Vašington posta koji je pisao ovu bajku (objavljenu u subotu, 2.7.2022.g.) nije dobio vest da Rusi sada zauzimaju Lisičansk i da ukrajinske trupe beže iz tog područja što je brže moguće (nadajući se da neće susresti ruske artiljerijske projektile).

Želim da se posebno fokusiram na lažnu tvrdnju da Rusija trpi isto toliko žrtava kao i Ukrajina. Evo nedavnog video snimka ukrajinske jedinice – 43. pešadijskog bataljona – kako polažu oružje, nakon čega su optuženi za dezerterstvo:

Ovoga puta iz 43. zasebnog pešadijskog bataljona UAF iz Žitomira kažu da:

  1. Kao rezultat nesposobnog upravljanja, osoblje je pretrpelo gubitke od -200 (mrtvih) i 300 (povređenih)
  2. Bačeni su na liniju fronta bez artiljerijske podrške i potrebne materijalne podrške.
  3. Komandanti nisu smatrali vojnike ljudima.
  4. Osoblje jedinice je demoralisano.
  5. Neki su otpisani kao „nestala lica“ kako ne bi plaćali izdržavanje.
  6. Posle protesta i odbijanja da zauzmu položaje, proglašeni su dezerterima.

Izazivam svakog zapadnog vojnog ekspertu, da pokaže uporedivi video snimak ruskih trupa koji odustaju. Puno sreće kada budete tražili, jer ne postoji tako nešto. Umesto toga, naći ćete čečenske mommke koji slave oslobađanje Lisičanska (sa uzvikom Alah je velik):

Ne čujete da se ovi momci žale zbog toga što su napušteni ili nemaju zaliha. Deluju prilično optimistično.

Šta Rusija sprema za sledeću fazu? Evo jedne mogućnosti. Imajte na umu, kada citiramo zapadne analitičare koji opisuju ruski napredak kao "inkrementalni" to znači da ne razumeju značenje te reči:

Za razliku od Ukrajine, koja svakodnevno gubi stotine vojnika zbog artiljerijskih baraža i raketa iz vazduha, Rusi rotiraju svoje trupe na frontu kući da se odmore i ojačajue. Ne vidite nijedan video kao što je sledeći iz Ukrajine. U stvari, ukrajinske muškarce progone i primoravaju da se priključe bici bez ikakve obuke:

Većina zapadnih vojnih analitičara i stručnjaka greši. Ukrajina, a ne Rusija, trpi razorne gubitke. A te ljude ubijene, ranjene ili zarobljene nije lako ni brzo zameniti. Osnovna pešadijska obuka zahteva najmanje tri meseca da bi novi regruti stekli najosnovnije veštine za delovanje u borbenom okruženju. Momci koji su stavljeni u službu ove nedelje neće biti spremni da odu na front sa prolaznim veštinama do prvog oktobra. Nisam siguran da imaju toliko vremena.

Prevod: redakcija
Piše: Lari C. Džonson

Pročitajte još: | | | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search