Svet

Ljubić: Incko zagovara kršenje Ustava BiH

MOSTAR – Predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić saopštio je da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko zagovara kršenje Ustava BiH i nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH.

On ističe da to proizilazi iz Inckovih izjava za medije da odluka u slučaju “Ljubić” treba da se poštuje i da svaki kanton treba da ima svoje predstavnike iz svih konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, kao i da treba koristiti popis iz 1991. godine.

Ljubić podsjeća da je Ustavni sud odlukom u predmetu “Ljubić” proglasio neustavnom, a kasnije izbrisao iz Izbornog zakona odredbu po kojoj svaki kanton daje po jednog delegata iz svakog konstitutivnog naroda, dok primjena popisa iz 1991. nije moguća za zakonodavna tijela, prema odredbama Ustava FBiH i Izbornog zakona.

Možda su OHR i Incko samo nerazumno dosljedni u kršenju prava Hrvata, jer su njihova dosadašnja rješenja proglašena diskriminacijskim i neustavnim od Ustavnog suda BiH i po pitanju izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, kao i u slučaju grada Mostara, pa je očigledno kako je takvu politiku teško promijeniti

Božo Ljubić

On ističe da OHR ovakvi stavom narušava svoj kredibilitet i da nije realno da struktura, koja je nametala amandmane na Ustav FBiH, bude pozivana da iznese tumačenje ili da ponudi rješenje u ovoj krizi u vezi sa nepostojanjem pravila za izbor Doma naroda FBiH.

Imate pitanje o budućnosti?

“Zanimljivo je da je Incko nedavno, oko jednog drugog zakona, izjavio da je `prijedlog Halida Genjca bliži evropskim standardima`, a kada je Ustavni sud BiH ocijenio da prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji je u proceduru uputio klub HNS-a ne ugrožava ničije vitalne interese, onda je OHR ćutio”, naveo je Ljubić.

Izvor: SRNA

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search