Svet

Mreža sivog novca i uticaja Bila Gejtsa

U prvih nekoliko meseci 2020. tajkun, milijarder i samozvani filantrop, Bill Gates je uspeo, da njegova popularnost raste kroz krov...

Priča počinje 1994. godine, kada je Bil Gejts je zamolio svog oca Villiama Gejts-a, da mu pomogne da „poboljša reproduktivnost i dečije zdravlje“ osnivanjem i vođenjem Fondacije Viljiam H. Gejts. Gejts senior. se složio i do 2000. godine Fondacija je spojena sa "Gejts Learning Fondacijom" i tako postaje Bill & Melinda Gejts Fondacija. Prema Fondaciji, Bil Gejts je donirao 36 milijardi USD svog ličnog bogatstva fondaciji. Procenjuje se da je vrednost fondacija 46,8 milijardi dolara.

Poslednje dve decenije Fondacija je ulagala u niz kontroverznih kompanija i projekata, težeći svom cilju "poboljšanja globalnog zdravlja, pristupa vakcinama i reproduktivnoj nezi". Sve je to učinjeno kao deo Gejtsovog plana da preoblikuje svoj javni imidž prijatnog i ljubaznog milijardera čiji je jedini cilj da pomogne svetu. Realnost je mnogo sumnjivija.

Uzmimo kao primer detalj iz dokumentarnog filma "Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates" (Unutar Bilovog mozga: Dekodiramo Bil Gejtsa) na "Netflix"-u. Umesto da realno opisuje život i ličnost Gejtsa, dokumentarni film nije našao za važno da spomene potencijalni sukob interesa koji bi i film i Bila Gejtsa prikazali u drugačijem svetlu. U nedavnoj eksplozivnoj istrazi kojom se ispituje doseg Gejtsovog novca, "The Nation" (najstariji američki magazin) je napomenuo da „u prvoj epizodi, režiser Davis Guggenheim naglašava Gejtsov ekspanzivni intelekt intervjuišući Bernieja Noe-a, opisanog kao Gejtsovog prijatelja“. Noe nastavlja da priča o tome kako Gejts navodno u stanju da pročita 150 stranica za jedan sat i da zapamti 90% pročitanog sadržaja. Međutim, "The Nation" navodi da „Guggenheim ne govori publici da je Noe direktor "Lakeside School"-a, privatne ustanove kojoj je Bil & Melinda Gejts Fondacija dala 80 miliona dolara.“ Pukim slučajem tu privatnu škola pohađaju Gejtsova deca.

Naravno, da Bil Gejts upotrebljava svoje bogatstvo za uticaj na medijska izvještavanje nije nešto novo: Iako "The Guardian" naglašava svoju redakcijsku nezavisnost, deo njihovog globalnog poslovnog razvoja delimično finansira "The Gates Foundation". Pored što je fondacija dala više od 9 miliona dolara "The Guardian"-u, poklonili su preko $ 3 miliona NBC Universal-u, preko $ 4 miliona francuskom listu Le Monde, preko $ 4,5 miliona NPR-u, $ 1 milion USD-Al-Jazeera i $ 49 miliona BBC-u za medijski akcijski program. U svetlu ovih "investicija" lako je razumeti zašto je Gejts mogao brzo da organizuje turneju po svojim omiljenim medijskim kućama.

Korporativni mediji nisu jedini korisnici fondacije Gejts. Takođe su investirali u kontroverzne tehnologije i kompanije, uključujući Monsanto, geoinžinjering, 5G tehnologiju i vakcine.

 

...nastaviće se.

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search