Svet

Na rubu rata – Ukrajinski i ruski ratni brodovi razmenjivali vatru

Rusi zarobili 3 ukrajinska ratna broda – Ukrajinska mornarica je saopštila da je sa ruskog broda ispaljena raketa prema grupi ukrajinskih brodova u Kerčkom prolazu.

Takođe, navedeno je da su dva naoružana broda oštećena i da su ostala bez motora, kao i da su ruske snage otele tri plovila.

“Mali artiljerijski brodovi “Berdjansk“ i “Nikopol“ su pogođeni neprijateljskom vatrom i izgubili su mogućnost plovidbe.

I plovilo “Jana Kapu“ je bilo primorano da se zaustavi. Sva tri broda su zaplenile ruske snage.

Postoje informacije i o dvojici ranjenih ukrajinskih mornara“, navedeno je iz ukrajinske mornarice.

Objavljeno je i da su dva pripadnika mornarice povređena, kao i da su ukrajinske snage uzvratile vatru.

“Na izlazu iz Kerčkog moreuza ruske snage su koristile oružje protiv brodova ukrajinske mornarice. Naše snage sprovode mere pomoći”, naveo je na Fejsbuku predstavnik ukrajinskog predsednika na Krimu Boris Babin.

Ruski mediji i rusko Ministarstvo odbrane se nisu oglasili tim povodom.

Ukrajinski mediji su preneli da je predsednik Petro Porošenko sazvao hitan sastanak vojnog kabineta.

Rusija je prethodno sprečila tri broda ukrajinske mornarice da uđu u Azovsko more kroz Kerčki prolaz, a pristup im je blokirala tako što je postavila ogroman teretni brod ispod mosta, koji prelazi preko tog moreuza.

Takođe, Rusija i Ukrajina su jedna drugu optužile za kršenje međunarodnog prava nakon što je ruska pogranična straža bezuspešno pokušala da zaustavi brodove ukrajinske mornarice koji su plovili oko Krima na putu ka ukrajinskoj luci Mariupolj, koja je u Azovskom moru.

Iz Kijeva je saopšteno i da je brod ruske obalske straže udario je u tegljač ukrajinske ratne mornarice blizu Krima, i oštetio njegove motore i trup.

Imate pitanje o budućnosti?

Kosačov: Zapad režira rat u Evropi

Šef Međunarodnog komiteta Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov izjavio je da je provokacija Kijeva u Kerčkom moreuzu apsolutno besmislena sa vojne tačke gledišta, iako je sa političkog prilično perspektivna – jer će i NATO i EU podržati provokatora iz Kijeva štagod se dogodilo.

„Međutim, niko ne treba da gaji nikakve sumnje, Rusija neće pokleknuti i izdržaće sve napade, bilo da je reč o psihološkim, političkim, ili ne daj bože vojnim“, napisao je on na Fejsbuku.

On je takođe rekao da ne može cela Evropa da bude talac predstojećih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Ukrajini, koji su istinski razlog ovakvih provokacija – pre ili kasnije će histerija Kijeva stati.

On je podsetio i na dešavanja 2014. godine, kada se Krim pripojio Ruskoj Federaciji, rekavši da se tada dogodila situacija bez presedana kada je bila pokazana volja građana bez ikakve agresije ili protesta.

„Važnu ulogu je odigrao spoljni faktor – ruski, bez ikakve sumnje. Međutim, to je bio propratni faktor, a ne ključni, ma šta govorili ili lagali ukrajinski nacionalisti.

A zašto je Rusija podržala Krim? Pored istorijskih činjenica, zbog toga što je ukrajinski scenario bio isključivo vojni, ali i zbog toga što bi Zapad taj scenario podržao“, napisao je Kosačov.

Naveo je i da Rusija ne veruje Zapadu kada je reč o ljudskim pravima jer Zapad ima dvostruke standarde – na kršenje ljudskih prava se zatvaraju oči ukoliko je to u skladu sa geopolitičkim ciljevima.

„Termin ’separatisti’ se sa takvom lakoćom koristi kada je reč o Ukrajini, ali se on ne koristi kada je reč o Kosovu ili Severnom Kipru – u tim slučajevima se govori o pravu naroda“, istakao je on.

Dodao je i da je „Krim je kulminacija krize nepoverenja između Rusije i Zapada, jer je Moskva bila primorana da učini ono što je zapravo trebalo da učini Zapad – da zaštiti ljudska prava.

„Ni prstom niste mrdnuli. Geopolitika. A mi jesmo, i to ne radi geopolitike, već radi ljudi. I mi ćemo nastaviti to da činimo. Razumete li?“, zaključio je.

Izvor: Tanjug, Sputnik, B92

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search