Svet

Nakon 50 godina dešifrovan kod Zodijak-ubice

Dešifrovan kod Zodijaka 51 godinu nakon što ju je takozvani Zodijak ubica navodno poslao u San Francisco Kronikl, potvrdio je FBI.

Ubica, koji nikada nije uhvaćen, ubio je pet ljudi nožem i vatrenim oružjem u Zalivskoj oblasti San Franciska krajem 1960-ih, podseća BBC.

“Nadam se da se zabavljate u pokušaju da me uhvatite. Ne bojim se gasne komore, jer će me pre toga poslati u raj, jer sada imam dovoljno robova da rade za mene”, kaže se u poruci, što ne baca nikakvo svetlo na identitet ubice.

Poruka je bila jedna od nekoliko poslatih novinama tokom perioda ubistava.

U videu koji je objavio na Jutjubu, dizajner iz Virdžinije Dejvid Orančak kaže da je razbio šifru zajedno s australijskim matematičarom Semom Blejkom i Belgijancem Jarlom van Ejkom, upravnikom skladišta i softverskim inženjerom za razbijanje kodova.

Tim, koji je koristio ljudsku domišljatost i softver za dešifrovanje poruke, posvetio je svoje napore žrtvama i rođacima ubijenih.

Prema San Francisko Kroniklu, ovo nije prva kodirana poruka koja se pripisuje ubici. Još dve treba dekodirati – od kojih jedna može sadržati ime ubice.

Serija ubistava započela je u decembru 1968. godine kada su muškarac i žena ubijeni u svom automobilu. U julu 1969. godine još jedan muškarac i žena su ranjeni, ona je podlegla povredama, ali je on preživeo.

Kasnije te godine, jedan par je izboden nožem pored jezera – a muškarac je preživeo. U oktobru 1969. godine u San Francisku je ubijen vozač taksija.

Ubica, koji nikada nije optužen ili identifikovan, tvrdio je u pismu novinama da je ubio 37 ljudi, ali istražitelji su radili na osnovu ukupno sedam žrtava, od kojih je pet ubijeno.

Ubistva su inspirisala dva filma – Zodijak, u kojem je glumio Robert Dauni Džunior, i Prljavi Hari 1971. godine, u kojem je Klint Istvud glumio detektiva u San Francisku.

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search