Svet

Nastavak prepucavanja: Štrahe preti Erdoganu

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe ističe da je odluka vlade o proterivanju imama i zatvaranju sedam džamija – samo početak.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku “Esterajh”, kazao da se mora dalje, svom snagom delovati protiv kršenja zakona od radikalnog islama.

Sigurno postoji još mnogo organizacija i skrivenih kulturnih udruženja, koji krše zakon o islamu i protiv kojeg treba delovati dosledno.

Hajnc-Kristijan Štrahe

Ukoliko postoje udruženja i ustanove koje ne obuhvata zakon o islamu, onda on mora biti analiziran, smatra Štrahe.

On odbacuje kritiku da je vlada delovala u vreme ramazana i neposredno pred predsedničke izbore u Turskoj ističući da je trebalo delovati još pre dve godine, ali se to nije dogodilo. “Sada nije reč o taktici uzimanja u obzir nekih događaja, već postoji potreba za delovanjem”, kaže Štrahe.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da Turska neće “gledati skrštenih ruku” na ono što se događaja u Austriji. Na to je šef poslaničkog kluba vladajuće Slobodarske partije Austrije (FPO) Johan Gudenus odgovorio da “Austrija zasigurno neće dozvoliti tako nešto”.

“Izjave Erdogana pokazuju kako Turska želi da utiče na politiku evropskih zemalja. Austrija sigurno to neće dozvoliti, a austrijska vlada zasigurno je odgovorna za bezbednost naše zemlje i primenu austrijskih zakona”, reagovao je Gudenus u saopštenju.

Imate pitanje o budućnosti?

Islamskoj verskoj zajednici u Austriji on je poručio da se izvršenje zakona ne obazire na ramazan ili druge praznike, već odluke donose nezavisne ustanove.

Austrijska vlada je u petak saopštila meru proterivanja imama, za koje je utvrđeno da se, suprotno zakonu, finansiraju iz inostranstva, kao i zatvaranja džamija koje šire salafističku ideologiju.

Zbog odluke o džamijama, Kurcu stižu pretnje smrću

Austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu, nakon odluke vlade da protera više imama i zatvori sedam džamija, kao i jedno versko udruženje, stigle pretnje smrću.

Savezna kriminalistička služba potvrdila je bečkom dnevniku “Esterajh” da su anonimne pretnje upućene putem Fejsbuka.

Neimenovani portparol Kriminalističke službe rekao je da je konstatovano da je stiglo više pretnji zbog čega je podneta krivična prijava, te pokrenuta istraga.

Policija pretpostavlja da pretnje dolaze iz okruženja turske zajednice.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pretio je Austriji nakon odluke o proterivanju imama koje finansira turska država, ali i zatvaranje džamija.

Izvor: Tanjug

Pročitajte još: | | | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search