Svet

Nastavak tragikomične spoljne politike Srbije

Upitani kako komentarišu jučerašnju najavu predsednika Aleksandra Vučića da će predsednik Kipra Nikos Anastasijadis pisati evropskim liderima o situaciji na Kosovu, predstavnici srpske opozicije kažu za Danas da takva diplomatska inicijativa neće biti delotvorna.

Neki od naših sagovornika ističu da navedena inicijativa predstavlja još jedan dokaz slabosti spoljne politike Srbije.

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke i bivša ambasadorka Srbije u Italiji, kaže za Danas da je Vučić trebalo da napiše pismo šefovima država pobednica i saveznica u Prvom svetskom ratu i ukaže im na to kakvu to „državu“ (Kosovo) podržavaju, i to pre „pariskog poniženja“

 

– Cenim doslednost i čvrstinu stava Kipra kad je KiM u pitanju, ali nije dovoljno pismo kiparskog predsednika. Nema snagu. Potrebni su široka diplomatska akcija i direktan pritisak Rusije i Kine na države „kvinte“ (SAD, Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Italija) koje treba da pritisnu Prištinu da povuče takse. Možda je i namera da proces pregovora propadne, pa da se onda razgraničenje nametne kao jedino rešenje, smatra Rašković Ivić.

Odgovarajući na isto pitanje, Konstantin Samofalov, portparol Socijaldemokratske stranke, za Danas navodi da je Vučićeva spoljna politika toliko uspešna, on ima toliko puno međunarodnih prijatelja, da nam je Evropski parlament zalepio rezoluciju u kojoj „priznanje genocida u Srebrenici“ definiše kao osnovni korak za članstvo Srbije u EU.

– Eto koliko su delotvorna njegova „prijateljstva“. Tako je i pisanje pisama nastavak tragikomične spoljne politike predsednika republike i vlade. Vučić je na KiM dao sve za jedno veliko ništa, i nikakvo pismo, čestitka ili pozdrav to ne mogu da promene, konstatuje Samofalov.

Prema mišljenju Miloša Jovanovića, predsednika Demokratske stranke Srbije, „ta vrsta moljakanja samo pokazuje slabost države, i, naravno, da ne može da da nikakav rezultat“.

– Potrebno je promeniti političku postavku na kojoj počiva i ova, kao i prethodna vlast, jer sve dok EU nema alternativu, ne može se voditi iole ozbiljna politika odbrane KiM, ocenjuje Jovanović za Danas.

 

Jučerašnja poseta Kipru predsednika Srbije Aleksandra Vučića dogovorena je još u maju, kada je predsednik Kipra Nikos Anastasijadis posetio Srbiju. Vučić nije odložio tu posetu zbog krize na Kosovu jer je na Kipru proveo samo nekoliko sati, a razlog zbog kojeg je on predvodio srpsku vladu na zajedničkoj sednici sa kiparskom vladom, umesto premijerke Ane Brnabić, jeste predsednički sistem koji postoji na Kipru – predsednik Anastasijadis je ujedno šef države i šef vlade, naveli su juče izvori našeg lista iz državnog lista Srbije objašnjavajući zašto je Vučić predvodio Vladu na sednici u Nikoziji, prestonici Kipra.

Posle zajedničkog zasedanja dveju vlada Vučić je izjavio da je predsednik Kipra „prihvatio njegovu molbu da se angažuje na međunarodnom nivou, te da će će uputiti pismo svim evropskim liderima u kojem će ih upozoriti na moguće katastrofalne posledice svih poteza Prištine“.

– Rekao mi je da će uputiti pismo svim liderima. Zahvalan sam, jer znam kako se čuje njegov glas glas u svim evropskim metropolama, kazao je predsednik Srbije, preneo je RTS. Vučić je istakao da je zamolio Anastasijadisa da „evropskim kolegama ukaže na katastrofalne posledice najavljenog formiranja vojske Kosova“, a ponovio je i da je „nejasna odluka“ prištinskih vlasti da uvede tarife od sto odsto na robu koja dolazi iz Srbije.

Predsednik Kipra je poručio da Kipar poštuje „suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao i njen put ka EU“.

– Ponovio sam jasan i izričit stav Kipra prema kojem, usled nepostojanja odgovarajućeg rešenja prihvatljivog za obe strane o statusu, Kipar smatra da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova nezakonita. U isto vreme ponovio sam jasan stav kiparskih vlasti o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, naglasio je kiparski predsednik.

Razgovori i o gasovodu

Predsednik Srbije rekao je da će sledeće godine na trilateralnom susretu Srbija – Kipar – Grčka u Beogradu razgovarati o tome na koji način bi deo gasa preko Bugarske mogao da dolazi u Srbiju sa trase gasovoda Ist med, preneo je RTS. „Da vidimo kako i na koji način da koristimo bar deo gasa koji bi mogao da dođe do Srbije preko Bugarske iz Ist meda, iako smo mi najvećim delom oslonjeni na ruski gas“, rekao je predsednik Srbije nakon susreta sa predsednikom Kipra. U delegaciji Srbije, koju je predvodio Vučić, bili su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

Izvor: DANAS
Piše: Marija Stojanović

Pročitajte još: | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search