Svet

NATO preti Srbiji ako počne istraga, a Vučić...

Predsednik Srbije Aleksabndar Vučić izjavio je danas, na otvaranju Onkoligije 2, da se lekari i drugi eksperti slažu da je i osiromašeni uranijum jedan od razloga povećanja broja obolelih od raka, posebno kod dece, na žalost.

Predsednik Vučić najavio je da će Srbija ozbiljno da istraži posledice NATO bombardovanja osiromašenim uranjumom, ocenivši da se radi o zločinu bez presedana.

Vučić je, prilikom obilaska Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, povodom završetka radova na izgradnji i opremanju objekta „Onkologija II“, najavio da će država i dalje da ulaže u zdravstvo, jer je to ukazivanje poverenja u naš zdravstveni sistem.

Rekao je da je saznao od lekara da ima sve više dece obolele od raka.

Nisam nikada sasvim verovao u sve terorije o osiromašenom uranijumu, da su za sve krivi oni koji su nas bombardovali, ali danas u razgovoru sa lekarima, iako su razlozi multifaktorijalni, svakako jedan od razloga za oboljenja je osiromašeni uranijom, javlja se kod dece čiji su roditelji oko 90-tog godišta. Da li ćemo uspeti da dokažemo to ili ne ne znam, jer je dosta završilo u Ibru, Dunavu ili Crnom moru. Svi lekari misle da je to ostavilo značajne posledice. To zločin bez presedana

Aleksandar Vučić

NATO preti Srbiji: "Zažalićete zbog istrage o bombardovanju."

Zažalićete ako budete istraživali posledice bombardovanja i upotrebe osiromašenog uranijuma tokom vojne akcije protiv SR Jugoslavije 1999. godine.

Ovo je suština pretnje koju je NATO preko diplomatskih kanala uputio vlastima u Srbiji nakon što su saznali da je u planu formiranje koordinacionog tela i nacionalne laboratorije za istragu zločinačke akcije.

Prema informacijama, čelnike Alijanse, koju trenutno sa mesta generalnog sekretara predvodi Norvežanin Jens Stoltenberg, razbesnela je najava da bi neka država, prvi put otkako je osnovan na NATO, mogla bi da otvori istragu o posledicama njihovih dejstava. Još više im smeta mogućnost da naučni dokazi o tome budu predstavljeni svetu.

Imate pitanje o budućnosti?

Uoči praznika ministar ekologije Goran Trivan i zvanično je obelodanio ono što je NATO još ranije saznao, da će se naša zemlja ozbiljno upustiti u istraživanje posledica bombardovanja i da će za to biti angažovan tim stručnjaka pod koordinacijom države.

– Srbija će biti jedna velika laboratorija, a sve što bude nedostajalo od opreme biće nabavljeno iz budžeta tri ministarstava – ekologije, odbrane i zdravlja – rekao je Trivan i dodao da će država nastojati da istraživanja sprovede i na KiM, jer kaže, osiromašeni uranijum ne pravi razliku među nacijama.

Trivan navodi da će sudbina italijanskih vojnika koji su masovno obolevali od raka i umirali na Kosovu biti jedan od ključnih aduta u otkrivanju istine o osiromašenom uranijumu iz NATO bombi.

Onkolog Slobodan Čikarić kaže da će NATO blokirati istragu na svaki način.

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search