Svet

NAUČNO DOKAZANO: Nijemci više ne vole SAD

To potvrđuje jedno istraživanje javnog mnjenja koje pokazuje i sve veću zabrinutost Nijemaca zbog stanja u EU.

Nijemci imaju mnogo razloga da budu zahvalni Sjedinjenim Državama: Maršalov plan, povezivanje sa Zapadom, podrška za ponovno ujedinjenje i još mnogo toga. Ali na to istorijsko prijateljstvo nadvila se tamna sjenka: predsjednik SAD Donald Tramp navodi Nijemce na promjenu njihovih spoljnopolitičkih prioriteta.

Prema istraživanju zadužbine Körber, Nijemci doduše SAD još uvijek smatraju drugim najvažnijim partnerom, odmah poslije Francuske, međutim, trenutno to tako vidi samo 35 odsto Nijemaca. Prije godinu dana to je mišljenje zastupalo 43 odsto ispitanika. Politika SAD sve više brine Nijemce: 28 odsto vidi transatlantske odnose kao najveći spoljnopolitički izazov, ali ono što Nijemce više brine od odnosa sa SAD su izbjeglice i migracije, politička tema koja se nalazi na vrhu te liste.

Čak 73 odsto Nijemaca ocjenjuje bilateralne odnose sa SAD kao prilično loše ili veoma loše. To je takođe snažan porast u odnosu na prethodnu godinu (56 odsto). Nasuprot tome, čak 70 odsto Amerikanaca smatra da je odnos s Njemačkom prilično dobar ili vrlo dobar. Očigledno da oni više cijene politiku kancelarke Angele Merkel nego što to čini njihov predsjednik koji se prije svega ljuti na njemačku vladu što ne ulaže dovoljno novca u odbranu.

Iznenađujuće je da po ovom pitanju mnogi Nijemci Trampu daju za pravo: impresivnih 43 odsto su za povećanje izdataka za odbranu, 40 odsto želi da izdvajanja ostanu ista i 14 odsto želi smanjenje tih izdataka.

Imate pitanje o budućnosti?

Ali čak i u neposrednoj blizini Nijemci vide malo razloga za zadovoljstvo. Čini se da rastući populizam i nacionalizam, kao i Brexit, sve više kvare mišljenje o Evropskoj uniji. Na primjer, 63 odsto Nijemaca smatra da je EU na pogrešnom putu, a samo 32 odsto misli da je razvoj pozitivan. 77 odsto smatra da je kohezija među članicama EU oslabljena.

Nijemci su takođe strogi prema nacijama koje smatraju odgovornim za takvo stanje: čak dvije trećine ispitanika smatra da Britanci ne bi trebali dobiti posebna prava nakon izlaska iz EU. Samo 31 odsto je za povlašteno partnerstvo Velike Britanije s Unijom.

Da je po Nijemcima, Mađarska i Poljska trebale bi biti kažnjene zbog nepoštivanja evropskog sistema vrijednosti: 74 odsto Nijemaca smatra da bi se Njemačka trebala založiti za sankcije prema tim zemljama, kao što je smanjenje subvencija EU.

Izvor: DW

Pročitajte još:

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search