Svet

Nema opravdanja za agresiju NATO na SRJ

Ministar odbrane Aleksandar Vulin svečano je danas otvorio izložbu „Junaci otadžbine - poginuli za vreme NATO agresije tokom 1999. godine”, u novootvorenoj galeriji Vojnog muzeja u Beogradu.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Izložbenu postavku pripremile su kustos Vojnog muzeja Nataša Tomić i viši kustos Vojnog muzeja Ljubica Dabić.

Kako je istakao ministar odbrane, danas se obeležava Dan civilnih žrtava NATO agresije i nijedan državljanin naše zemlje, bez obzira da li je vojnik, policajac ili civil, nije zaslužio da bude ubijen u NATO agresiji 1999. godine.

„Ovo je način da Vojska pokaže koliko joj je stalo do njenih pripadnika, koliko ih se seća, koliko pamti njihovu žrtvu i da svako ovo lice bude zapisano i zabeleženo. Bile su neke generacije pre nas koje nisu zapamtile imena svih stradalih i ubijenih u ratovima, i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. Na nama je da tu grešku nikada više ne ponovimo i da se sećamo, jer ako se ne budemo sećali neće pamtiti ni nas”, istakao je Vulin.

MIlenko Pavlovic srpski junak

MIlenko Pavlović, srpski junak

Novi Sad spomenik žrtvama NATO agresije

Novi Sad spomenik žrtvama NATO agresije

On je rekao da su to bili hrabri i čestiti ljudi koji nisu zaslužili da budu ubijeni.

„Njihovo pravo da brane svoju zemlju i da žive u njoj nije opravdanje nikome da ih ubije”, rekao je ministar Vulin i dodao da nemamo nikoga ko je odgovoran za NATO agresiju, ali nam ostaje da verujemo da će ipak jednog dana neko odgovarati za sve zločine nad našim narodom, našom zemljom, za produžene zločine kao što je bacanje osiromašenog uranijuma.

„Ostaje nam nada da će jednom svet razumeti da NATO agresiju nismo izazvali, da je nismo tražili, da ratove nismo vodili zato što smo ih želeli, već zato što su nam bili nametnuti, a nismo mogli da radimo ništa što ne bi radila bilo koja druga zemlja na svetu kada je suočena s terorizmom, s ubistvom svojih vojnika, svojih policajaca i svojih civila”, poručio je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, 725 pripadnika Vojske i 417 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, čija ćemo lica i oči moći da zapamtimo iz izložbene postavke, jesu nevine žrtve.

„Svaki zločin, posebno kada je veliki, a teško je naći veći zločin od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, dobije zadovoljenje u istoriji i ljudskoj pravdi. Čvrsto verujem u to. Svi koji su ovde i koji nas nemo opominju da moramo da ih se sećamo i čuvamo uspomenu na njih traže pravdu. I ova spomen-soba je naš način da kažemo da nećemo zaboraviti”, naglasio je ministar odbrane i poručio da je vreme stida prošlo.

Pročitajte još
MIlenko Pavlovic srpski junak

MIlenko Pavlović, srpski junak

Pročitajte još
General Vladimir Lazarević

Novi Sad spomenik žrtvama NATO agresije

„Ne stidimo se nijednog ubijenog pripadnika Vojske Jugoslavije i Ministarstva unutrašnjih poslova, baš kao što smo beskrajno ponosni na svakog našeg vojnika, oficira, policajca i građanina koji se tog proleća suprotstavio agresiji na našu zemlju. Ovo je način da Vojska pokaže poštovanje prema svojim pripadnicima, ali i čitava zemlja to mora da uradi - zbog sebe, zbog budućih pokolenja. Ovo je prvi put da na ovako jasan i sistematičan način pokazujemo celom svetu da je ovo naša istina i neka na nemu optužbu svake od ovih prekinutih mladosti odgovore oni koji su mladost prekinuli. Prošlo je vreme stida, ovo je vreme tihog ponosa, ali ne ponosa što je još jedna generacija pokazala koliko je ratnički snažna i nesalomiva, već ponosna što je ovaj narod pretrajao, što čuva svoju zemlju i hoće da živi u miru”, rekao je ministar Vulin.

General Diković istakao je da je izložbena postavka znak velikog priznanja palim herojima i znak divljenja svih nas te da svaka godina treba da bude godina sećanja na njih i njihova dela.

„Divno je danas biti ovde i, iznad svega, časno, okruženi ljudima koji su dali život za slobodu koju danas uživamo i neka ovo bude divan primer svim našim naraštajima kako se treba u datom trenutku ponašati i postupati da odbraniš slobodu i svoju državu. Zahvalio bih svima koji su priredili ovu izložbu kao još jedan znak pažnje i naklona senima ovih ljudi, kao jedan znak nezaborava i vere u bolju budućnost i čvršći i bolji odnos prema vrednostima koje ne prolaze, kao što je vrednost prema odbrani otadžbine”, zaključio je general Diković.

Načelnik Vojnog muzeja potpukovnik Gradimir Matić rekao je da je izložbena postavka posvećena „vitezovima palim tokom NATO agresije na našu zemlju” i poručio da kada posetioci ove izložbe, pogotovo oni mlađi, prođu strojem palih junaka „videće da je i ova plejada branilaca ispunila zavet domovini”.

Izložba „Junaci otadžbine - poginuli za vreme NATO agresije tokom 1999. godine” posvećena je svim junacima koji su u borbi za slobodu i nezavisnost položili svoje živote, onima koji se nisu vratili i onima koji su ih očekivali, da pričamo o njima i da ih pamtimo. (Tanjug)

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search