Svet

Nemci kažu da NATO bombe nisu krive za rak

Od raka godišnje oboli više od 38.000, a umre 22.000 ljudi u Srbiji. Brojni stručnjaci kažu - krivac osiromašeni uranijum iz NATO bombi. A evo šta kaže Vlada u Berlinu o tome

 

Vlada u Berlinu nema sopstvenih saznanja o mogućoj vezi između municije korišćene tokom intervencije NATO i slučajeva obolevanja od raka.

Mihael Rot

Mihael Rot je državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Nemačke. On je odgovarajući na pitanje poslanice Levice u Bundestagu Sevim Dagdelen o posledicama upotrebe osiromašenog uranijuma u Srbiji rekao da ne želi da prejudicira rezultate istrage komisije koju je formirala Skupština Srbije tim povodom, navodi se u saopštenju iz kancelarije ove poslanice dostavljenom Tanjugu.

Vucic
NATO preti Srbiji ako počne istraga, a Vučić...
Vucic
Da bi oteo KiM NATO ubijao srbe bombama 170 puta razornijim od atomske bombe bačene na Hirošimu

Dagdelen je upitala nemačku vladu može li da isključi vezu između učestalih slučajeva kancera u Srbiji i upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom, te u kojoj meri savezna vlada deli ocenu ambasadora Kajla Skata da drastičan porast obolelih od raka u Srbiji nema veze sa bombama NATO, već "sa nezdravim načinom života Srba", navodi se u saopštenju.

Rot u odgovoru podseća da je posle intervencije NATO, tačnije 2001. godine, formiran komitet čiji je zadatak bio da ispita eventualnu vezu upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom i zdravstvenih rizika, te da je taj komitet na osnovu nezavisne ekspertize zaključio da municija upotrebljena na Kosovu nema trajnih posledica po zdravlje ljudi.

Ove rezultate, dodao je, potvrdila je i studija programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine iz 2001. godine.

Rot navodi da mu je poznato da je Skupština Srbije 23. maja formirala komisiju za istragu posledica NATO bombradovanja po zdravlje građana i životnu sredinu, ali dodaje da ne bi želeo da prejudicira do kakvih će rezultata ta komisija doći.

Sa druge strane Italija. članica NATO, tvrdi da je bombardovanjem Jugoslavije izvršeno "tiho svirepo ubistvo" osiromašenim uranijumom.

Nakon izveštaja iz Italije o zdravstevenom stanju vojnika koji su boravili na Kosovu 1999.godine, Srbija je formirala Komisiju koja će se baviti posledicama NATO bombardovanja i ispitivanjem veze između osiromašnog uranijuma i porasta obolelih od raka.

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search