Svet

Novi dokazi da je MH-17 oborila ukrajinska vojska

Rusko ministarstvo odbrane predstavilo je podatke o raketi kojom je oboren avion na letu MH-17 iznad Donjecka, a u kom je bilo 298 putnika i članova posade.

Malezijski avion je, podsetimo, oboren 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Svi koji su bili na tom letu su poginuli. Zvanični Kijev je za tu katastrofu optužio ustanike koje podržava Rusija, a ovi su izjavili da ne raspolažu sredstvima koja bi omogućila da se obori avion na toj visini.

Rusko ministarstvo odbrane predstavlja danas podatke o raketi kojom je oboren avion na letu MH-17. Prema njihovim podacima, raketa koja je oborila avion proizvedena je 1986. godine i poslata u ukrajinski deo SSSR-a. Nakon slanja u Ukrajinu, raketa više nije vraćana u Rusiju, preneo je Sputnjik.

Biće vam predstavljeni podaci koji dokazuju neosnovanost optužbi da je u tu tragediju bio umešan samohodni protivvazdušni raketni kompleks ’Buk‘, koji je navodno pripadao ruskoj 53. protivvazdušnoj raketnoj brigadi

Nikolaj Paršin, načelnik glavne raketno-artiljerijske uprave Oružanih snaga Rusije

Raketa koja je oborila avion proizvedena je 1986. godine i poslata u ukrajinski deo SSSR-a. Jedinica ukrajinske vojske koja je čuvala raketu učestvovala je u operaciji u Donbasu, objasnio je general.

“Ukazom predsednika Ukrajine, ova jedinica je preimenovana u 223. protivvazdušni raketni puk. U ovom trenutku se ova jedinica nalazi u Lavovskoj oblasti i kao i pre koristi komplekse ’Buk‘. Interesantno je da su jedinice 223. puka, počevši od 2014. godine, više puta korišćene u takozvanoj antiterorističkoj operaciji u Donjeckoj i Luganskoj oblasti”, dodao je Paršin.

Prema pronađenim ostacima rakete na mestu pada aviona na letu MH-17, ustanovljen je njen serijski broj. Raketa je proizvedena u preduzeću u Podmoskovlju, a ministarstvo odbrane je pokazalo formular za motor rakete 9D131 sa fabričkim brojem 8869032.

Imate pitanje o budućnosti?

Zvanični predstavnik ruske vojske Igor Konašenkov je saopštio da su snimci premeštanja “Buka” iz Rusije u Ukrajinu, koje je predstavila zajednička istražna grupa — falsifikovani. Prema njegovim rečima, ruski eksperti su izvršili detaljnu istragu ovih dokaza i došli do takvih zaključaka.

Ruska vojska je predstavila i audio-snimak ukrajinskih vojnika koji dokazuje umešanost Ukrajine u pad MH-17.

Načelnik glavne raketno-artiljerijske uprave Oružanih snaga Rusije Nikolaj Paršin izjavio je da međunarodna istražna grupa, ako želi, može da se upozna sa dokumentima koje je predstavila ruska vojska. On je dodao da se plaši da će ukrajinska strana uništiti dokumentaciju o gorenavedenoj raketi.

Kijev je više puta optuživao Moskvu za mešanje u poslove Ukrajine. Rusija to negira i smatra takve optužbe neprihvatljivim. Ministarstvo odbrane je više puta izjavljivalo da ne snabdeva ustanike vojnom tehnikom, municijom i drugom pomoći.

Ministarstvo odbrane je izjave Kijeva o ovom pitanju nazvalo „apsolutnom besmislicom“. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da su izjave o ruskom vojnom prisustvu u Donbasu neosnovane — niko dosad nije izneo konkretne dokaze, uprkos višestrukim optužbama.

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search