Svet

Opozicija zatresla Srbiju – hiljade demonstranata

Savez za Srbiju večeras je održao antirežiski protest “Stop krvavim košuljama” u Beogradu. Skup je počeo na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu u 18 sati a nastavio se protestnom šetnjom centralnim ulicama.

Savez za Srbiju pred sam početak večerašnjih demonstracija izdao je dramatičnu poruku.

– Od odgovornih pojedinaca iz redova koalicionih partnera SNS, kao i profesionalaca iz MUP, saznajemo da je režim razmatrao mogućnost izazivanja incidenata tokom današnjeg okupljanja građana. Plan je bio da organizovane grupe tokom govora uvredljivim povicima i insceniranim tučama lažnih navijača i drugih pojedinaca, miran protest prikažu kao nasilan. Cilj je da se građanima pripiše ono što jeste odlika režima – nasilništvo – saopštio je Savez za Srbiju.

Oni su zatražili od Aleksandra Vučića da odustane od ovakvih “sumanutih ideja”.

– Apelujemo na učesnike protesta da ne podlegnu provokacijama, već da mirno i civilizovano protestnom šetnjom pošalju sliku koja i jeste ideja vodilja večerašnjeg okupljanja – da se na nasilje ne odgovara nasiljem. Podvlačimo, koliko god se režim Aleksandra Vučića trudio da nas sve uvuče u svoju prljavu viziju nasilničke Srbije, uvrede i pretnje nisu jezik naših građana, metalne štangle nisu naši rekviziti, a nasilje ne sme da postane vladajući ambijent u našoj zemlji – poručuju iz Saveza za Srbiju.

Na platou kod Filozofskog fakulteta okupio se veliki broj ljudi.

Učesnici skupa nose veliki transparent “Uvek pištaljka, nikad više puška”, kao i manje na kojima piše “Majo, Marijane”, “Za vladavinu prava i pravde”, “Gašić Bata u mraku te savata”.

Pojedinci nose zastavu Srbije, duvaju u pištaljke, a razvili su i transparente “RIP perači prozora”, “Neonaci Naprednjaci”, “Bando krvava”, “Zašto ćutiš Evropo”,”Dole vlada, svom snagom u glavu”, “Otvorite medije za glavu opozicije” i “Svom snagom u glavu”, a pojedini građani nose i fantomke.

Učešće na protestu su najavili, osim stranaka opozicije, i vojni sindikat, vojni penzioneri, lokalni i građanski front i studenti.

Najavljeno je da će se okupljenima obratiti košarkaški trener Duško Vujošević, kao i glumci Branislav Trifunović i Mirjana Karanović. Međutim na platou se okupljenima obratio samo Branislav Trifunović.

“On je svoj narod počeo da naziva ološem, kretenima, bolesnicima, neradnicima, jer nije mogao sve da kupi. Unervozio se, kupio još televizija, uplašio se, pomislio da mora da vrati svih devet televizora, da će ostati mimo istorije u kojoj je želeo da bude. Tada su njegovi sledbenici stavili fantomke na glave i počeli da udaraju”, kazao je Trifunović aludirajući na Aleksandra Vučića.

Među okupljenima je bila većina lidera opozicionih stranaka okupljenih u Savez za Srbiju, Dragan Đilas sa decom, lider “Levice Srbije” Borislav Stefanović, Nikola Jovanović i Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, lider Dveri Boško Obradović, predsednik DS Zoran Lutovac, funkcioner DS Radoslav Milojičić Kena, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, ali i javne ličnosti, glumac Nikola Kojo, Rada Trajković, političarka sa KiM, advokat Boža Prelević, novinar Srđan Škoro, bivši predsednik DS Bojan Pajtić…

Na čelo protesta postavljen je veliki transparent “Stop krvavim košuljama”. Demonstranti su u šetnji do RTS-a skandirali “bando napredna”, “bando krvava” i “nećete se spasiti”.

Ispred zgrade RTS začuli su se snažni uzvici i negodovanje više hiljada okupljenih. Demonstranti su imitirali lavež zbog prisustva policijskih kordona. Šetnja je zatim nastavljena Takovskom i Makedonskom nazad ka Trgu i Filozofskom fakultetu.

Protest je završen oko 19.50 sati. Organizatori su na kraju pozvali okupljene da prate rad opozicije putem društvenih mreža jer u Srbiji vlada medijski mrak.

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search