Svet

Pariz gori – više od 200 uhapšenih

U Parizu se nastavljaju demonstracije „žutih prsluka“, koji se suprotstavljaju uvođenju poreza na gorivo i traže ostavku predsednika Emanuela Makrona. U centru se nalazi veliki broj policajaca koji su upotrebili suzavac. Više od 200 osoba je uhapšeno, a 14 policajaca je povređeno. U sukobima policije i demonstranata povređen je i dopisnik RT.

Oko 6.000 policajaca čuva red i mir u centru Pariza. Robne kuće u centru Pariza „Galeri Lafajet“ i „Prentan“ zatvorene su danas zbog nasilja, javlja Rojters, pozivajući se na portparolke te dve robne kuće. Učesnici protesta u Parizu ukrali su automatsku pušku iz policijskog vozila u centru grada.

Učesnici pokreta „Žuti prsluci“ počeli su da se okupljaju na Jelisejskim poljima rano jutros. Demonstranti pale kontejnere i automobile i gađaju policajce kamenicama. Zbog nereda je u zastoju i saobraćaj u pariskom metrou, kao i drugih vozila javnog gradskog prevoza.

Neimenovani očevidac je Rojtersu kazao da vatrogasci gase požar u zgradi koja je zapaljena blizu Jelisejskih polja.

Policija je saopštila da su najmanje 92 osobe, uključujući 14 policajaca, povređene u tim nasilnim protestima, a da je uhapšeno 200 ljudi.

Zvaničnici strahuju da pristalice krajnje desnice i levice pokušavaju da se infiltriraju u pokret „žutih prsluka“

 

Imate pitanje o budućnosti?

Podsetimo, više desetina ljudi je juče uhapšeno, dok su dva policijska vozila uništena tokom protesta koji su počeli mirno, ali su postali nasilni kada su demonstranti pokušali da probiju policijski kordon.
Sastanak francuskog premijera Eduara Filipa i predstavnika demonstranata, koji već nedeljama protestuju zbog povećanja poreza na gorivo, nije urodio plodom, pošto su neki predstavnici „žutih prsluka“ napustili razgovore. Oni su saopštili da dobijaju pretnje i tražili su da se razgovori prenose uživo na televiziji.

Protestima vozača protiv povećanja poreza na gorivo pridružili su se farmeri, službenici, penzioneri i drugi u „žutim prslucima“ — pokretu koji sada uključuje širok spektar građana koji protestuju zbog visokih troškova života.

Njihova lista zahteva obuhvata smanjenje poreza, stvaranje skupštine građana, uvođenje državnih subvencija kako bi se pomoglo kompanijama da povećaju zapošljavanje, veće penzije i veću nacionalnu minimalnu platu.

Pročitajte još:

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search