Svet

Preminula glumica Doris Day (Doris Dej)

Američka glumica Doris Dej preminula je danas u 97. godini, saopštila je Doris Dej fondacija za zaštitu životinja. Glumica je umrla u svom domu u Karmel Voliju u Kaliforniji od komplikacija nastalih zbog upale pluća, okružena najbližim prijateljima, prenosi AP.

Doris Dej je rođena 1924. godine u Sinsinatiju, Ohajo. Puno ime joj je Doris Mary Ann Von Kapplehoff, koje odaje njeno očigledno nemačko poreklo.

Karijera Doris Dej počinje plesanjem, ali posle jedne saobraćajne nesreće morala je da prestane da igra, te počinje da se bavi pevanjem. Njen glas jedinstvene lepote otkriven je na radijskom takmičenju kada je imala svega 14 godina.

Njena glumačka karijera počinje 1948. godine, kada je dobila i uspešno iskoristila prvu priliku u hit mjuziklu „Romance on the High Seas“. Zvezda je bila rođena. Tokom pedesetih igrala je u brojnim mjuziklima, dramama i komedijama. Šezdesetih se proslavila u romantičnim komedijama u kojima su joj partneri bili najznačajnija imena Holivuda, poput Kerija Granta (Cary Grant), Džejmsa Stjuarta (James Stewart), Roda Tejlora i Roka Hadsona (Rock Hudson). Godine 1960. osvojila je jedinu nominaciju za Oskara – za ulogu Džen Morou u filmu „Šaputanje na jastuku“ („Pillow Talk“), gde je glumila pored Hadsona.

U aprilu 1968. gospođa Dej prekida svoju karijeru nakon smrti trećeg muža, menadžera i producenta Martina Melčera (Martin Melcher), koji je usvojio njenog sina Terija iz kratkog prvog braka. Posle duboke žalosti, vraća se na male ekrane svojim šou-programom „The Doris Day Show“. Danas, u svojim osamdesetim godinama, Doris Dej je veliki borac za zaštitu životinja i njihova prava i svu svoju pažnju fokusira na svoju životinjsku ligu (Doris Day Animal League) i životinjsku fondaciju.

Ostali filmovi holivudske legende Doris Dej: „Young Man With a Horn“, „Love Me or Leave Me“, „Billy Rose’s Jumbo“, „Lucky Me“ (1954), „Čovek koji je previše znao“ („The Man Who Knew Too Much“, 1956), u kome je otpevala pesmu „Que Sera, Sera“, koja je postala veoma poznata, „Please Don’t Eat the Daisies“, „The Glass Bottom Boat“, „Calamity Jane“, „Pajama Game“ i mnogi drugi

Love me or leave me (1955)

Fikcionalizovani priča o karijeri džez pevačice Ruth Etting i njenog burnog braka sa gangsterom Martijem Sniderom, koji joj je pomogao dapostane uspešna.

Pillow Talk (1959)

Muškarac i žena koji dele telefonsku liniju ne mogu da podnesu jedni drugo, ali on se zabavlja dok prikriva svoj identitet.

Imate pitanje o budućnosti?

Lover come back (1961)

Niz nesporazuma ostavlja dovodi uspešnog direktora za marketing na rub neuspeha dok priprema kampanju za proizvod koji još nije izmišljen, jer se udvara svom rivalu dok se predstavlja kao uspešni pronalazač.

The Glass Bottom Boat (1966)

Nakon niza nesporazuma, šef laboratorije za istraživanje svemira počinje da sumnja da je njegova nova devojka ruski špijun.

Pročitajte još:

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search