Svet

Priština počela pripreme za vojni obračun sa Srbijom

Predsednik Vučić izjavio je da Priština ima četiri cilja koje želi da ostvari dizanjem taksi na robu na 100 odsto.

Prvi je da izvrši do sada najveći pritisak, koji bi vodio bezuslovnoj “kapitulaciji” Beograda i punom priznanju nezavisnosti.

Vučić je rekao da je drugi cilj te apsolutne zabrane trgovine da u tišini sprovede najsnažnije i najbrže etničko čišćenje i proterivanje Srba sa KiM i južno i severno od Ibra.

Kao treću stvar zbog koje je Priština preduzela najnovije mere Vučić vidi pritisak na međunarodne organizacije i institucije da im učine neke ustupke po pitanju vizne liberalizacije i da pokažu da su u stanju da izazovu eskalaciju i destabilizaciju.

“Četvrto, plašili smo se da kažemo da je i to mogući cilj, a to je dolazak do sukoba i potpune destabilizacije regiona zarad nečijih tuđih interesa ili nekih svojih interesa, jer mirnim putem i dijalogom svoje interese ne mogu da ispune u meri i na način na koji su želeli”, naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da prištinske odluke o taksi nemaju nikakve veze za odmazdom za glasanje u Interpolu.

Kako je rekao, mediji pišu o “odmazdi zbog Interpola“ u zemljama koje su priznale nezavisno Kosovo. Naglašava da ljudi moraju da razumeju da “mala pobeda“ u Interpolu nije nikakvo kršenje sporazuma.

Ja sam imao težak razgovor sa predstavnicima Kvinte i rekao sam im da navedu gde je to Srbija pogrešila. Imali smo pre i teško glasanje za ulazak u Unesko. Danas je bilo 76-56, dobili smo nove glasove, a da sam znao na vreme bih vodio računa o Kazahstanu. Prosto nije mi na pamet palo da tu može da bude problema.

Vučić za RTS

Dodao je da Srbija nije prekršila ništa i da je zbog toga tako reagovala i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini i da je Srbija od Rusa i Kineza dobila podršku.

Da podsetimo, Kosovo nakon jučerašnjeg glasanja nije primljeno u Interpol, a Kazahstan je jedina zemlja koja nije priznala nezavisnost Kosova, ali je glasala za članstvo u Interpolu.

Kada je u pitanju uvođenje taksi, Vučić naglašava da Srbija priprema mere, ali da neće ulaziti u kontramere, niti kršiti CEFTA i druge sporazume.

Izvor: B92, RTS

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search