Svet

Promocija: Bill Gates platio 319 miliona $ medijima

Promocija globalna agenda: Bil Gejts finansira medije i njihove projekte širom sveta kako bi obezbedio uticaj na globalno izveštavanje i uticao na javno mnjenje.

O ovome su se saznali zanimljivi detalji, vredni pažnje. Analiza baze podataka Fondacije Bila i Melinde Gejts otkriva kako je oligarh koji je uticao na globalni odgovor na pandemiju finansirao stotine medija u iznosu od najmanje 319 miliona dolara.

Sve do svog nedavnog haotičnog razvoda, Bill Gates je uživao u besplatnim promocijama u korporativnim medijima Zapada. Uopšteno je predstavljen kao ljubazni štreber koji želi da spase svet. Britanski "The Guardian" je suosnivača Majkrosofta čak neironično nazvao „Sveti Bill“.

Dok su medijske imperije drugih milijardera relativno dobro poznate, stepen u kojem Gejtsov novac pokriva savremeni medijski pejzaž nije. Nakon sortiranja preko 30.000 pojedinačnih grantova, MintPress može otkriti da je Fondacija Bila i Melinde Gejts (BMGF) investirala preko 300 miliona dolara za finansiranje medijskih projekata, novac koji je deklarisan kao "donacije".

Primaoci ovog novca uključuju najvažnije američke medijske gigante, uključujući CNN, NBC, NPR, PBS i The Atlantic. Gejts takođe sponzoriše bezbroj uticajnih stranih organizacija, uključujući BBC, Gardijan (časopis koji ga je prozvao svecem), Fajnenšel tajms i Dejli telegraf u Ujedinjenom Kraljevstvu; istaknute evropske novine kao što su Le Monde (Francuska), Der Spiegel (Nemačka) i El Pais (Španija); kao i velike globalne emitere poput Al-Jazeere.

Novac Gejts fondacije koji ide za medijske programe podeljen je u nekoliko sekcija, predstavljenih u opadajućem numeričkom redosledu, i uključuje link do relevantnog granta na veb stranici organizacije.

Direktne uplate BMGF medijskim kućama:

Ove donacije ukupno iznose 166'216'526 dolara. Novac je uglavnom usmeren na pitanja koja su bliska Gejtsovom interesu. Na primer, donacija CNN-a od 3,6 miliona dolara otišla je na „izveštavanje o polnoj ravnopravnosti, sa posebnim fokusom na najmanje razvijene zemlje, promovišući članke o svakodnevnim nejednakostima koje trpe žene i devojke širom sveta“, dok je Teksas Tribune dobio milione za „da povećaju svest javnosti i angažovanje o pitanjima reforme obrazovanja u Teksasu.“ S' obzirom na to da je Bill jedan od najvatrenijih pristalica čarter škola, cinik bi ovo mogao protumačiti kao podmetanje pro-korporativne čarter škole propagande u medije, prerušene u objektivno izveštavanje vesti.

Gejts fondacija je takođe finansirala oko 63 miliona dolara dobrotvornim organizacijama koje su blisko povezane sa velikim medijima, uključujući skoro 53 miliona dolara za BBC Media Action, preko 9 miliona dolara za MTV-ovu fondaciju Staying Alive i milion dolara za The New York Times Neediest Causes Fund. Iako se ne finansira konkretno novinarstvo, ipak treba napomenuti donacije filantropskom ogranku medijskog plejera.

Gejts nastavlja da podržava i široku mrežu centara za istraživačko novinarstvo, u ukupnom iznosu od nešto više od 38 miliona dolara, od čega je više od polovine otišlo Međunarodnom centru za novinare sa sedištem u Vašingtonu za proširenje i razvoj afričkih medija.

Ti centri uključuju:

Pored ovoga, Gejts fondacija takođe novčano podržava i novinarske asocijacije u gotovini, u iznosu od najmanje 12 miliona dolara. Na primer, Nacionalno udruženje izdavača novina — grupa koja predstavlja više od 200 medija — dobila je 3,2 miliona dolara.

Lista ovih organizacija uključuje:

Ovo dovodi ukupni iznos na 216,4 miliona dolara.

Fondacija takođe ulaže novac za direktnu obuku novinara širom sveta, u vidu stipendija, kurseva i radionica. Danas je moguće da se pojedinac obuči za reportera zahvaljujući grantu Gejts fondacije, da nađe posao u kancelariji koju finansira Gejts i da pripada udruženju za štampu koje finansira Gejts. Ovo se posebno odnosi na novinare koji rade u oblastima zdravstva, obrazovanja i globalnog razvoja, u kojima je sam Gejts najaktivniji i gde je ispitivanje akcija i motiva američkog oligarha najpotrebnije.

Grantovi Fondacije Gejts koji se odnose na instrukcije novinara uključuju:

BMGF takođe finansira širok spektar specifičnih medijskih kampanja širom sveta. Na primer, od 2014. donirala je 5,7 miliona dolara Populacionoj fondaciji Indije kako bi kreirala drame koje promovišu seksualno i reproduktivno zdravlje, sa namerom da poveća metode planiranja porodice u Južnoj Aziji. U međuvremenu, dodelio je preko 3,5 miliona dolara jednoj senegalskoj organizaciji za razvoj radio emisija i onlajn sadržaja koji bi sadržali zdravstvene informacije. Pristalice smatraju da ovo pomaže kritično nedovoljno finansiranim medijima, dok protivnici mogu smatrati da je to slučaj da milijarder koristi svoj novac da plasira svoje ideje i mišljenja u štampu.

Medijski projekti koje podržava Gejts fondacija:

Ukupno: $97,315,408

319,4 miliona dolara i (mnogo) više

Ovi medijski projekti koje sponzoriše Gejts dostižu ukupno 319,4 miliona dolara. Međutim, postoje jasni nedostaci ove nepotpune liste, što znači da je stvarna brojka nesumnjivo daleko veća. Prvo, tu se ne računaju podgrantovi — novac koji Gejtsovi zastupnici daju medijima širom sveta. I dok Fondacija Gejts neguje atmosferu otvorenosti o sebi, zapravo postoji dragoceno malo javnih informacija o tome šta se dešava sa novcem od svakog granta, osim kratkog opisa od jedne ili dve rečenice koje je sama fondacija napisala na svojoj veb stranici . Uračunate su samo donacije samim novinarskim organizacijama ili projekti koji se mogu identifikovati iz informacija na veb stranici Gejts fondacije kao medijske kampanje, što znači da se hiljade grantova koji imaju neki medijski element ne pojavljuju na ovoj listi.

Primer za to je partnerstvo BMGF-a sa ViacomCBS-om, kompanijom koja kontroliše CBS Nevs, MTV, VH1, Nickelodeon i BET. U medijskim izveštajima je zabeleženo da Fondacija Gejts plaća gigantu zabave da ubaci informacije i PSA u svoj program i da je Gejts intervenisao da promeni priče u popularnim emisijama kao što su Hitna pomoć i Zakon i red: SVU.

Međutim, kada se proverava BMGF-ova baza podataka o grantovima, „Viacom“ i „CBS“ se nigde ne nalaze, verovatni grant o kome je reč (u ukupnom iznosu od preko 6 miliona dolara) samo opisuje projekat kao „kampanju angažovanja javnosti koja ima za cilj da poboljša stope mature i stope završetka srednje škole posebno namenjene roditeljima i učenicima“, što znači da nije uračunato u zvanični zbir. Ovakvih primera sigurno ima još mnogo. „Za dobrotvornu organizaciju sa privilegijom da ne plaća porez, koja tako često trubi o važnosti transparentnosti, neverovatno je koliko je Gejts fondacija intenzivno drži u tajnosti svoje finansijske tokove“, rekao je za MintPres Tim Švab, jedan od retkih istraživačkih novinara koji su pažljivo ispitivali tehnološkog milijardera, američkog oligarha Bil Gejtsa.

Takođe nisu uključeni grantovi za izradu članaka za akademske časopise. Iako ovi članci nisu namenjeni masovnoj potrošnji, oni redovno čine osnovu za priče u mejnstrim štampi i pomažu u oblikovanju narativa oko ključnih pitanja. Gejts fondacija finansirala je mnoge akademske izvore, sa najmanje 13,6 miliona dolara namenjenih kreiranju sadržaja za prestižni medicinski časopis The Lancet.

I, naravno, čak i novac dat univerzitetima za čisto istraživačke projekte na kraju završi u akademskim časopisima, i na kraju, nizvodno u masovne medije. Akademici su pod velikim pritiskom da svoje rezultate štampaju u prestižnim časopisima; „objavi ili propadni“ je mantra na univerzitetskim odeljenjima. Dakle, čak i ovakvi grantovi utiču na naše medije. Ni ovi ni grantovi za finansiranje štampanja knjiga ili osnivanja veb-sajtova se ne računaju u zbir, iako su i oni oblici medija.

Nizak profil, dugi pipci

U poređenju sa drugim tehnološkim milijarderima, Gejts je zadržao svoj profil kontrolora medija na relativno niskom nivou. Kupovina The Washington Post od strane osnivača Amazona Džefa Bezosa za 250 miliona dolara 2013. godine bila je vrlo jasan i očigledan oblik medijskog uticaja, kao što je bila kreacija First Look Media, kompanije koja je vlasnik Intercepta, osnivača eBaya Pjera Omidijara.

Uprkos tome što su sve više "leteli nisko, ispod radara", Gejts i njegove kompanije su stekle značajan uticaj u medijima. Već se oslanjamo na proizvode u vlasništvu kompanije Microsoft za komunikaciju (npr. Skajp, Hotmail), društvene mreže (LinkedIn) i zabavu (Microsoft KSBok). Štaviše, hardver i softver koji koristimo za komunikaciju često dolazi zahvaljujući 66-godišnjem oligsarhu. Koliko ljudi koji ovo čitaju to rade na Microsoft Surface ili Windows telefonu i to preko Windows OS-a? I ne samo to, Microsoft poseduje udeo u medijskim gigantima kao što su Comcast i AT&T. A „MS“ u MSNBC-u znači Microsoft.

Prevod: redakcija
Izvor: Mint Press News

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search