Svet

Putinov govor na Valdai forumu je vredan pažnje

Dok NATO sekretar Štoltenberg objašnjava kako će voditi nuklearni rat, ruski Valdai Discussion Club je održao forum u Sočiju na kom je govorio predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin (Transkript Putinovog Govora na Engleskom). Evo šta je rekao:

Situacija

"Čovečanstvo je u novu eru ušlo pre oko tri decenije kada su stvoreni glavni uslovi za okončanje vojno-političkog i ideološkog sukoba. ...

Tada je pokrenuta potraga za novom ravnotežom, održivim odnosima u društvenim, političkim, ekonomskim, kulturnim i vojnim oblastima i podrškom svetskom sistemu. Tražili smo ovu podršku, ali moramo reći da je nismo našli, barem do sada. U međuvremenu, oni koji su se posle završetka Hladnog rata osećali kao pobednici (i o tome smo mnogo puta govorili) i mislili da su se popeli na Olimp, ubrzo su otkrili da se tlo i tamo osipa…

.... transformacija koju vidimo i čiji smo deo je drugačijeg kalibra od promena koje su se više puta dešavale u ljudskoj istoriji, barem onih za koje znamo. Ovo nije samo promena u ravnoteži snaga ili naučno-tehnološki napredak, mada se i jedno i drugo dešava. Danas se suočavamo sa sistemskim promenama u svim pravcima – od sve komplikovanijeg geofizičkog stanja naše planete do paradoksalnijeg tumačenja onoga što je čovek i koji su razlozi njegovog postojanja."

Nakon što je naveo probleme i izazove sa svoje tačke gledišta, navodi moguća rešenja:

Moguća rešenja

"Jedan od načina za promovisanje ovih napora mogao bi biti, na primer, sastavljanje, na nivou UN, liste izazova i pretnji sa kojima se suočavaju određene zemlje, sa detaljima o tome kako bi oni mogli da utiču na druge zemlje. Ovaj napor bi mogao da uključi stručnjake iz različitih zemalja i akademskih oblasti, uključujući i vas, moje kolege. Verujemo da bi razvoj mape puta ove vrste mogao da inspiriše mnoge zemlje da sagledaju globalna pitanja u novom svetlu i shvate kako saradnja može biti korisna za njih.

Već sam pomenuo izazove sa kojima se suočavaju međunarodne institucije. Nažalost, to je očigledna činjenica: sada je pitanje reformisanja ili zatvaranja nekih od njih. Međutim, Ujedinjene nacije kao centralna međunarodna institucija zadržavaju svoju trajnu vrednost, barem za sada. Verujem da su u našem turbulentnom svetu UN te koje unose dašak razumnog konzervativizma u međunarodne odnose, nešto što je toliko važno za normalizaciju situacije.

Mnogi kritikuju UN zbog toga što se nisu prilagodili svetu koji se brzo menja. Delimično je to tačno, ali za to nisu krive UN, već pre svega njene članice. Osim toga, ovo međunarodno telo promoviše ne samo međunarodne norme, već i duh donošenja pravila, koji se zasniva na principima jednakosti i maksimalnog uvažavanja svačijeg mišljenja. Naša misija je očuvanje ovog nasleđa dok reformišemo organizaciju. Međutim, pri tome moramo da vodimo računa da bebu, kako se kaže, ne izbacimo sa vodom za kupanje."

Paralelno Putinovom Valdai-govoru u Sočiju, na Zapadu se moglo čuti više pretećih izjava.

Zapadni "odbrambeni savez" NATO se nalazi u velikoj krizi, dok održava svoj samit u Briselu i vodi teške interne razgovore. Radi se o "poukama iz debakla u Avganistanu i odnosa NATO-a sa EU". Bolna tačka leži u zavisnosti NATO članica od SAD.

Na početku samita je generalni sekretar Štoltenberg predstavio sveobuhvatni plan kako zastrašiti Rusiju, a prethodno tome Anegret Kramp-Karenbauer, odlazeća nemačka ministarka za rat, pardon za odbranu, je javno navela kako Rusima treba pretiti i nuklearnim ratom.

 
Pročitajte još: | | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search