Svet

Rusi objavili spisak šiptarskih špijuna u Srbiji

NATO u panici: zahvaljujući ruskom predsedniku Vladimiru Putinu otkriven je spisak špijuna šiptarske tajne službe SHISH (ŠIŠ) koji vršljaju po Srbiji pod paravanom diplomatskih i poslovnih aktivnosti.

Ugledni britanski list Indipendent, u vlasništvu ruskog oligarha Aleksandra Lebedeva, bliskog Vladimiru Putinu, objavio je spisak glavnih agenata albanske službe koji su operativno delovali u nekoliko zemalja, među kojima je i naša, i tamo pleli obaveštajnu mrežu agenata.

Nakon ovog otkrića, NATO je podigao uzbunu najvišeg stepena ne samo zato što su agenti morali hitno da budu povučeni sa terena već i zbog straha da je njihova špijunska mreža provaljena i u drugim delovima sveta.

Stvar je pokušao nekako da ispegla albanski premijer Edi Rama, glavni američki čovek u regionu, koji je obećao da će krivci za curenje informacija biti najstrože kažnjeni.

Zapisi Indipendenta sadrže imena i nacionalne brojeve identifikacionih kartica agenata ŠIŠ, koji deluju unutar Albanije i u inostranstvu, uključujući i dvojicu na osetljivim pozicijama u sedištu NATO u Briselu. Tabele otkrivaju imena, pozicije, plate, troškove, adrese stanovanja, tablice vozila, lokacije kancelarija, brojeve ličnih karata i pasoša, kao i podatke o članovima porodica najmanje osam tajnih albanskih operativaca visokog ranga, od kojih neki rade pod diplomatskim pokroviteljstvom, i to u Belgiji, Grčkoj, na Kosovu, u Italiji, Makedoniji i Srbiji.

U NATO je procenjeno da ovi podaci direktno ugrožavaju bezbednost Alijanse, pa je zbog toga pokrenuta opsežna istraga. S druge strane, nakon teksta u Indipendentu oglasio se DŽemal Đunksi, prvi čovek komisije za nacionalnu bezbednost Albanije, dok je bivši premijer te zemlje Sali Beriša kratko rekao: “Superskandal.”

Jedan od bivših agenata američke obaveštajne agencije CIA, kojeg citira britanski list, ocenio je da je curenje podataka katastrofa:

Možete budžet službe da objavite na internetu. Ali da stavite imena i ostale detalje o agentima, pa to je ludilo.

Bivši obaveštajac Božidar Spasić potvrđuje da albanska tajna služba ŠIŠ ima agente u Srbiji.

"Dok vi i ja razgovaramo, u ovom momentu, na desetine agenata ŠIŠ deluje u Beogradu, mahom u vidu poslovnih ljudi. Oni šalju ljude iz Preševa, Medveđe i Bujanovca da vide šta se događa, gde su pokreti naših policijskih snaga… Sad su posebno aktivni vezano za ovu buru oko Kosova. Naročito ih zanima i koliko je čvrsta vlast predsednika Vučića", objašnjava Spasić.

Prema rečima potpukovnika KOS u penziji Ljubana Karana, jačina obaveštajne službe Albanije daleko prevazilazi ekonomske mogućnosti te zemlje.

"To znači da je Albanija država koja ima teritorijalne pretenzije prema drugim državama i uglavnom je obaveštajno orijentisana na teritoriju koju planira na neki način dugoročno da zauzme. Zato najviše deluju u Srbiji i Makedoniji. Izučavaju agenturu na tim teritorijama, a aktivnosti im nisu samo obaveštajne već i subverzivne. Sigurno da imaju neke tajne baze i da se bave ilegalnom trgovinom oružjem", zaključuje Karan.

Agenti ŠIŠ u Belgiji, Grčkoj, na Kosovu, u Italiji, Makedoniji i Srbiji

 1. Ferdinand Nuku
 2. Kujtim Prifti
 3. Robert Tuci
 4. Nestor Babameto
 5. Astrit Kinani
 6. Nevzat Šehu
 7. Tonin Prendi
 8. Bardok Gega
 9. Hazbi Brahja

Činjenice o albanskoj službi ŠIŠ

 1. najjača albanska obaveštajna služba, direktno podređena Ediju Rami
 2.  deluje na isti način kao ozloglašeni Sigurimi u vreme Envera Hodže
 3. ima pet organizacionih struktura: operativnu, spoljnoobaveštajnu, kontraobaveštajnu, sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i antiterorističku jedinicu

Komandna struktura ŠIŠ u Albaniji (takođe otkrio Indipendent)

 1. Mevlut Matraku, direktor
 2. Refail Milo, direktor administracije
 3. Kerim Dede, direktor bezbednosti
 4. Agim Karaliju, Tirana
 5. Ilir Tafa, Drač
 6. Eltjon Nikola, Fjer
 7. V. E., Elbasan
 8. R. S., Saranda
 9. Astrit Alija, Debar
 10. Ismail Saliju, Valona
 11. Dževdet Zeko, Đirokastra

Veza Lebedeva i Putina

 • Aleksandar Lebedev je ruski oligarh, čije se bogatstvo procenjuje na više od dve milijarde dolara
 • vlasnik listova Indipendent, Ivning standard i Novaja gazeta
 • u sovjetsko vreme radio u Londonu kao diplomata, a zapravo bio agent KGB, službu napustio 1991.
 • došao u sukob s Putinom posle pisanja o ljubavnoj vezi najmoćnijeg čoveka Rusije sa gimnastičarkom Alinom Kabajevom
 • živi na relaciji Britanija-Amerika
 • zapadni mediji spekulišu da je njegov i Putinov sukob isfingiran i da je on u stvari sve vreme Putinov igrač i da mediji u vlasništvu Lebedeva objavljuju informacije koje odgovaraju ruskom predsedniku.
Pročitajte još: | | | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search