Svet

Rusi prete: Ruska poruka NATO generalima

Pod izgovorom vojnih vežbi, NATO koncentriše svoje trupe u zemljama koje se graniče sa Rusijom, kaže ruski zamenik ministra odbrane general Aleksandr Fomin.

“NATO snage pod izgovorom vežbi, koncentrišu trupe i teško oružje u baltičkim zemljama, Poljskoj i drugim zemljama”, kaže Fomin novinarima.

Prema ruskom generalu, tenzije se povećavaju, uključujući i NATO snage koje mnogo duguju Rusiji, kao što je Poljska, koju bi nacisti uništili da nije bilo Rusa.

“Dali smo 600.000 života Poljskoj, a sada ta zemlja najviše brani sve ovo: spremni su da otvore tri komandna centra na svojoj teritoriji, novu bazu”, kaže Momin.

U petak, turska novinska agencija Anadolu izvestila je da NATO “nastavlja da intenzivira svoje prisustvo u regiji oko Crnog mora”, gde su brodovi saveznika izvodili rutisnke patrole i vežbe, kako navodi predstavnica NATO-a Oana Lungescu.

Nedavno, zvanični predstavnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da NATO nastavlja da se kreće ka istoku, povećavajući vojno prisustvo u Crnom i Baltičkom moru i da nastavlja seriju velikih vojnih vežbi. Takve akcije zemalja saveznica “objektivno vode do militarizacije regiona i stvaraju nove rizike i povećavaju nivo rizika vojnog sukoba”, dodala je.

Dmitrij Peskov kaže da Kremlj razmišlja o Porošenkovoj molbi da NATO pošalje svoje brodove na Azovsko more, kao aspekt strategije da se Rusija isprovocira kako bi njegova kanditatura na izborima naredne godine u Ukrajini naišla na podršku.

Prema Peskovu, krajnji cilj leži na političkim interesima predsednika Porošenka”.

Izjava prati i Porošenkov intervju za nemački tabloid Bild, kada je rekao da Kijev očekuje da će NATO poslati ratne brodove u oblast oko Kerčkog prolaza.

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search