Svet

Rusija uopšte nije izolovana

New York, 13.10.2022. godine – Glasanje u UN o Rusiji: Generalna skupština UN pozvala je u sredu Moskvu da odmah poništi svoju odluku o prijemu novih regiona u sastav Ruske Federacije. To nema pravnu snagu. Rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće. Jedini organ Ujedinjenih Nacija koji donosi obavezujuće odluke je Savet Bezbednosti. Ali za propagandu zapadne alijanse, rezultat glasanja barem pokazuje „jasnu međunarodnu izolaciju Rusije“. U prvom komentaru američkog predsednika Džozefa Bajdena navodi se da „ogromna većina sveta“ stoji „na strani slobode, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“.

Istina je: 143 države odobrile su rezoluciju u sredu (uključujući i Srbiju). Ovo očigledno nije „svet“ već oko tri četvrtine od 193 članice UN. Među njima je mnogo zemalja koje nikako ne žele da „izoluju” Rusiju, već naprotiv održavaju dobre odnose saradnje sa Moskvom i dele zajedničke stavove po mnogim praktičnim pitanjima. Najvažniji su Brazil, Turska i Saudijska Arabija. Zapadna propaganda optužuje te zemlje da „sarađuju sa Rusijom“.

35 članica UN bilo je uzdržano od glasanja. To uključuje 19 od 54 afričke zemlje, kao i Kinu i Indiju – sa oko 2,8 milijardi stanovnika, one su najmnogoljudnije zemlje na svetu. Kako kažu Amerikanci, „ni list papira“ nema mesta između Narodne Republike i Rusije. Američka vlada je u sredu još jednom eksplicitno definisala Kinu kao svog glavnog neprijatelja. Svako ko zaista misli da se ovo neće čuti u Pekingu je potpuni idiot.

SAD su morale da podnesu daleko lošije rezultate glasanja u Generalnoj skupštini UN: Kada je u junu prošle godine održano glasanje o ukidanju njenih decenijama starih sankcija Kubi, bile su same sa Izraelom protiv 184 glasa i biće slično u ovogodišnjem glasanju protiv blokade početkom novembra prema svim izgledima.

U decembru 2021. su SAD, zajedno sa Ukrajinom, same glasale protiv rezolucije kojom se osuđuje veličanje nacizma i trenutnih neonacističkih težnji. Ni američka vlada ni njeni bledi novinari ne bi pomislili da od ovoga konstruišu „međunarodnu izolaciju“ SAD.

Istina je da ni SAD ni Rusija nisu izolovane. Po nekim pitanjima mogu da se oslone na široku podršku, dok su po drugim pitanjima uglavnom sami.

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search