Svet

Rusija uspešno lansirala salvu hipersoničnih raketa Cirkon

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da je jutros uspešno realizovano plotunsko lansiranje raketa hipersoničnog sistema Cirkon:

„Noćas, tačnije pred zoru, izvedeno je plotunsko lansiranje raketa hipersoničnog sistema ‘Cirkon’. To je naša najnovija raketa koja deluje i protiv pomorskih i kopnenih ciljeva.

Testiranje je prošlo uspešno, besprekorno. To je veliki događaj za zemlju i značajan korak u povećanju bezbednosti Rusije i njene odbrambene sposobnosti“, rekao je ruski lider na sednici Državnog saveta i Saveta za nauku i obrazovanje.

Putin je tom prilikom čestitao svima koji su radili na sistemu „Cirkon“, te im je uputio najiskrenije reči zahvalnosti.

Ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov precizirao je da je raketa lansirana u 5:30 časova po moskovskom vremenu (3.30 po srednjoevropskom).

„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute.

Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi.

Rakete „Cirkon“ mogu da dostignu brzinu do devet maha (preko 10.000 kilometara na sat), a njihov domet je preko 1.000 kilometara. Planirano je da ovim raketama budu naoružane podmornice i brodovi.

Nijedna vojska na svetu nema odbrambeni sistem koji bi mogao da se odupre ovom oružju. Niko nije u stanju da savlada samo jednu lansiranu raketu ovog tipa, a kada krene čitava grupa raketa Cirkon prema ciljevima u istom trenutku, to je nerešiv problem i noćna mora.

 

Popularno

Pročitajte još: | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search