Svet

Smatraju se liderima sveta, a Tramp ih ponižava

Samo pre nekoliko meseci kancelarka Nemačke Angela Merkel je smatrana za novog lidera samozvanog "slobodnog sveta". Međutim, u poslednje vreme nije joj lako da gradi svoj put čak ni u Berlinu i Evropi. Dani njene dominacije se, izgleda, završavaju, navodi nemački „Špigl“.

Kancelarka Angela Merkel je sazvala tajni sastanak kako bi sa liderima koalicione Vlade razgovarali o stanju u svetu, piše „Špigl“. Na sastanak su došli ministar finansija Olaf Šolc i ministar inostranih poslova Hejko Mas kao predstavnici levocentrističke Socijaldemokratske partije, kao i ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer i ministarka odbrane Ursula fon der Lajen. Sastanak je trajao četiri sata.

Oni su razgovarali o „zastrašujućoj slici sveta“: napadu predsednika SAD Donalda Trampa na slobodnu trgovinu, želji Kine da postane svetska sila, nestabilnoj Ukrajini, Siriji. Politika SAD prema Iranu se nije pomerili ni za pedalj.

Na kraju sastanka prisutni su došli do prilično neoriginalnog zaključka da je jedina šansa Nemačke ta da ostane u Evropi.

Ako sada ne možemo da ujedinimo kontinent, razbiće nas na komade

nemački političar

Osim scenarija užasa u spoljnoj politici, Merkelova ubrzano gubi podršku javnosti u svojoj zemlji što može da postane ozbiljan problem za kancelarku i njenu Vladu. Očekivalo se da se situacija, nakon teških pokušaja Merkelove da formira koaliciju, vrati u ranije stanje. Međutim, izgleda da je to oslabilo Merkelovu kako unutar zemlje, tako i u inostranstvu.

Liderstvo Merkelove u ovom trenutku se nalazi pod znakom pitanja: predsednik SAD Donald Tramp pokušava da obuzda ekonomsku moć Nemačke, dok je predsednik Francuske Emanuel Makron podržava, istovremeno iznoseći sopstvene poglede o reformi Evrope.

Socijaldemokratska partija Nemačke se teško može usredsrediti na upravljanje zemljom, jer pokušavaju da reše problem svog postojanja. U sredu su socijaldemokrate u Bundestagu bile agresivnije prema Merkelovoj nego neki predstavnici opozicije, naglasio je Špigl.

Pročitajte još: | | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search