Svet

Snažna poruka Kine Briselu i Vašingtonu – podrška Dodiku

Ambasada NR Kine u BiH je diplomatskom notom Briselu i Vašingtonu zvanično potvrdila da Kina ne prihvata legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH. 

To je snažna poruku Kine Briselu i Vašingtonu. Ovaj potez Kine ne predstavlja iznenađenje, imajući u vidu da je i ambasador Ruske Federacije u BiH nedavno izjavio da njegova zemlja ne priznaje legalnost i legitimitet Šmitovog izbora i poručio da ne namerava sa njim da sarađuje. Bilo je, kako dodaje, logično da će i Peking postupiti na isti način

 

Oči u oči sa astrologom

Odbijanje Pekinga da prizna legitimitet novog visokog predstavnika u BiH je u kontekstu činjenice da je Ministarstvo spoljnih poslova BiH iz Sarajeva dalo podršku jednoj rezoluciji komisije UN za prava čoveka u vezi sa Sinđjangom.

Na to je oštro reagovao srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je rekao da ministarstvo nije dobilo nikakvo odobrenje od predsedništva BiH za takav potez. Ovaj nastup Dodika naišao je na veliko odobravanje u Pekingu, pa se ovaj potez Kine u vezi sa visokim predstavnikom može tumačiti i kao uvažavanje njegovog balansiranog nastupa, ali i kao uvažavanje veoma osetljive situacije u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi u trenutku kada jača pritisak Vašingtona i Brisela na Kinu, i na sve one zemlje koje žele da imaju jedan uravnotežen odnos u u tom pretećem, novom Hladnom ratu.

Pročitajte još: | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search