Svet

Šok bombe, kamenje i suzavac u Skoplju

Učesnici sinoćnih demonstracija u Skoplju, koji se protive potpisivanju sporazuma Grčke i Makedonije o imenu bivše jugoslovenske republike, zasuli su šok bombama i kamenjem policiju koja je uzvratila suzavcem.

Sve se odigralo ispred zgrade Sobranja, a suzavac je rasterao jedan deo učesnika protesta.

Protesti, organizovani preko društvenih mreža, održani su zbog nezadovoljstva sporazumom o rešavanju grčko-makedonskog spora oko imena.

Okupljeni građani su, kako je prenela MIA, pokušali nasilno da probiju kordon policije i uđu u zgradu parlamenta.

Povređeno sedam policajaca, privedeno troje

Najmanje sedam policajaca je povređeno u protestima ispred zgrade makedonskog Sobranja u Skoplju, dok 25 osoba privedeno.

Najnovije podatke saopštilo je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je navelo da je deo demonstranata upotrebio „rasprskavajuća sredstva i nasilno gurao zaštitnu ogradu s namerom da nasilno uđe u Sobranje“.

„U cilju da se spreči eskalacija situacije i nasilan upad u Sobranje, a postupajući u skladu sa procedurama, policija je upotrebila suzavac“, kaže se u saopštenju.

 

MUP navodi da poštuje pravo na miran protest, ali poručuje da neće dozvoliti upotrebu sile i nasilni upad, kao i narušavanje javnog reda i mira.

Ministarstvo apeluje na demokratski način izražavanja javnog mišljenja.

Agencija MIA je prethodno javila da je tokom protesta intervenisala i Hitna pomoć zbog povređenih osoba. Međutim, zasad nema informacija koliko je ljudi povređeno. Medicinski tim je reagovao po zahtevu policije.

 

Grčka i Makedonija potpisale su sporazum po kome će novo ime bivše jugoslovenske republike biti Republika Severna Makedonija.

Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i o strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su danas u mestu Psarades, na grčkoj obali Prespanskog jezera, šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, u prisustvu premijera dveju zemalja, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva.

Tom činu prisustvovao je i posrednik UN Metju Nimec, kao i podsekretarka za politička pitanja UN Rozmari di Karlo, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johanes Han.

Izvor: Tanjug

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search