Svet

SAD otkazale nuklearni sporazum sa Iranom!

SAD je danas izašla iz sporazuma o nuklearnom programu sa Iranom i toj zemlji uvešće najviši stepen ekonomskih sankcija, izjavio je danas američki predsednik Donald Tramp.

Konačnu odluku o izlasku iz sporazuma o nuklearnom programu s Iranom Tramp je saopštio večeras i najavio da će toj zemlji uvesti najviši stepen ekonomskih sankcija

Američki predsednik je istakao da SAD ne mogu da zaustave "iransku nuklearnu bombu" sadašnjim sporazumom.

On je objasnio da ako bi ovaj sporazum ostao na snazi da bi zbog toga uskoro počela "nuklearna trka" u naoružanju na Bliskom istoku.

Nuklearni sporazum ne ograničava iranske destabilizujuće aktivnosti, uključujući podršku terorizmu, dodao je Tramp.

Iran Nuklearni Sporazum Rakete
Iran Predsednik Rohani

On je dodao da bi svaka zemlja koja pomaže Iranu u težnji ka nuklearnom oružju, mogla takođe da se nađe na udaru oštrih sankcija SAD.

Amerika neće biti talac nuklearne ucene

Donald Tramp

Tramp je rekao da "ima dokaze da je Iran lagao" o prirodi svojih aktivnosti.

On je tako postupio suprotno željama američkih saveznika u Evropi, pre svega Velike Britanije, Francuske i Nemačke, koje su ga ubeđivale da ne napušta sporazum šest velikih sila sa Iranom iz 2015. godine.

Tri zemlje EU ponovile su ranije danas podršku nuklearnom sporazumu - Francuska, Nemačka i Velika Britanija. I Rusija je ranije zamolila Ameriku da ne izlaze iz sporazuma.

Izraelski premijer Bendžamin Netanjahu rekao je večeras da je američki predsednik doneo hrabru i ispravnu odluku o povlačenju iz iranskog nuklearnog sporazuma.

On je dodao da je taj sporazum od početka bio "recept za propast" te da Izrael visoko ceni odluku američkog predsednika.
MAKRON: Radićemo na širem sporazumu

Francuska, Nemačka i Velika Britanija žale zbog odluke SAD da se povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, poručio je večeras francuski predsednik Emanuel Makron i dodao da je odlukom SAD doveden u pitanje režim neširenja nuklearnog oružja.

Makron je poručio da će Francuska raditi na širem sporazumu, koji obuhvata nuklearne aktivnosti Irana, programe za razvoj balističkih raketa i regionalne aktivnosti.

Visoka predstavnica Evropska unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je međunarodnu zajednicu da ostane pri iranskom nuklearnom sporazumu uprkos uprkos odluci o povlačenju SAD i uvođenju novih sankcija Teheranu.

Posebno sam zabrinuta zbog večerašnje najave novih sankcija

Mogerini

Iranski predsednik Hasan Rohani je predhodno izjavio da bi izlazak SAD iz sporazume značilo "najveću grešku u istoriji".

Tim sporazumom potpisanim između Irana i šest svetskih sila (SAD, Rusijom, Nemačkom, Velikom Britanijom, Francuskom i Kinom), postignutim 2013. propisano je da Iran obustavi svoj nuklearni program u zamenu za smanjenje sankcija.

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search