Svet

Promena imena – protesti obuhvatili Makedoniju

Najveća opoziciona partija u Makedoniji, VMRO DPMNE, organizovala je u Bitolju protestni marš protiv potpisivanja sporazuma s Grčkom o rešavanju spora oko imena.

Prema tom sporazumu novo ime je Republika Severna Makedonija.

Demonstrante je glavnom ulicom grada, koji se nalazi na jugozapadu zemlje u blizini granice s Grčkom, predvodio lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski u pratnji poslanika

 

Mickoski je potpisivanje dogovora uporedio sa snažnim uraganom koji je, kako je rekao, zahvatio Makedoniju.

Prema njegovim rečima, dogovor koji su danas na Prespanskom jezeru potpisale vlade Makedonije i Grčke “potpuno suprotan makedonskim državnim i nacionalnim interesima” i sramna kapitulacija makedonske države.

Lider opozicije je, kako prenose makedonski mediji, više puta ponovio da opoziciona koalicija oko VMRO DPMNE neće podržati promenu Ustava radi promene ustavnog imena (Makedonija u Severna Makedonija), što predviđa dogovor koji su postigli makedonski i grčki premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras.

 

Imate pitanje o budućnosti?

Kako je istakao, VMRO DPMNE je “stala čvrsto na noge i korača”, ističući da će se svim demokratskim sredstvima suprotstaviti ;”kapitulaciji koja je danas servirana i svim pokušajima za degradaciju” Makedonije.

“Dosta je, ne može više ovako! Ovo su ozbilja istorijska vremena, suočavamo se s najgorom izdajom koja je mogla da nam se desi. Potpisali su dogovor za promenu našeg ustavnog imena. Dok se Zaev slika, ovi južni slave. Ja, Hristijan Mickoski, nikada, ni po koju cenu, pa makar me koštala i života, neću podržati ovo kapitulantsko delo Zaeva”, rekao je Mickoski.

Protest u Bitolju, koji je udaljen pedesetak kilometara od Psaradesa, mesta na grčkoj strani Prespanskog jezera u kojem je potpisan sporazum, organizovan je na dan obeležavanja 28 godina osnivanja partije VMRO DPMNE.

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search