Svet

Vučić navodno lažira približavanje EU

Nema iznenađenja u tome što će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti prisutan na Paradi pobede u Moskvi, uprkos sukobu Rusije i Evropske unije, kao što nema ni istinskih evropskih integracija Srbije.


To navodi istoričarka Dubravka Stojanović za Danas u odgovoru na pitanje kako vidi predstojeću posetu i prisustvo predsednika države na vojnoj paradi u Rusiji.

Prema njenim rečima, evropske integracije u Srbiji postoje samo do one mere koju glasači Aleksandra Vučića mogu da podnesu, s tim što se, kako kaže, i tu došlo negde do kraja.

Dalje integracije koje bi podrazumevale suštinske reforme, od vladavine prava do odnosa prema Kosovu, niko ni želi. Tako da se suštinska politika današnje Srbije potpuno, u ključnim temama, poklapa sa Putinovom. Dakle sve je „u redu“, a ovakvih poteza biće sve više što je trenutak da se „evropske politike“ i dokažu sve bliži – zaključuje Dubravka Stojanović.

Aleksandar Vučić je juče najavio da će u ponedeljak, 7. maja, biti u Ankari na sastanku sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, nakon čega, 8. i 9. maja, putuje u Rusiju na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Poseta predsednika Vučića mora se sagledavati u kontekstu njegove, rekla bih, trenutno veoma nezahvalne pozicije. Pod pritiskom je da napokon potpiše obavezujući sporazum o Kosovu

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji

Kako navodi, Vučićeva taktika balansiranja i traženja kompromisnog rešenja očigledno više ne opstaje.

Poseta Moskvi, druga u veoma kratkom vremenskom rasponu, prvenstveno ima cilj da proveri da li Moskva ostaje na istoj poziciji kada je reč o Kosovu. On sigurno računa na odugovlačenje, u čemu Rusija ima presudnu ulogu. Pritisak elita koje ga okružuju traže istorijsko „NE“, što bi za Srbiju bilo pogubno. Za samog predsednika to bi bio kraj povlašćenog odnosa sa EU, posebno sa Nemačkom

Sonja Biserko

Trag novca

Smatramo da povodom citiranje Sonje Biserke treba navesti i ko njenu organizaciju i tu osobu plaća.

Sonja Biserko, "prva dama" Helsinškog odbora u Srbiji, je pred "Međunarodnim sudom pravde" u Hagu svedočila protiv Srbije u sporu koji je pred ovim sudom povela Hrvatska zbog navodnog genocida

Biserko je na platnoj listi Fonda braće Rokfeler (SAD), Centra za Evroatlantske studije (NATO pakt), Institut za mir Sjedinjenih Država (United States Institute of Peace – USIP), USAID (CIA).

Vi odlučite sami koliko su dobronamerne i iskrene izjave osoba kao što je Biserka

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search