Svet

Vučić započeo posetu Turskoj

Prvog dana boravka, predsednik Srbije je sa svojim turskim domaćinom prisustvovao poslovnom forumu u organizaciji turskog Odbora za ekonomske odnose.


Dočekom na aerodromu u Istanbulu, uz vojne počasti i prisustvo turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je juče po podne dvodnevnu posetu Turskoj.

Odmah po Vučićevom dolasku, on i Erdogan su se u Istanbulu susreli s biciklistima koji su u okviru ture „Most prijateljstva” putovali od Stambol kapije u Beogradu do Beogradske kapije u Istanbulu, prenosi Tanjug. Četvoro biciklista, Milica Rakić i Aleksandar Mijatović iz Srbije i Ouzhan Ermiš i Muhamed Ali Uuz iz Turske, krenulo je u Istanbul na vožnju dugu 1.200 kilometara povodom posete Vučića, koji ih je prošle nedelje ispratio iz Beograda.

Glavni događaj jučerašnjeg, prvog dana posete, bio je poslovni forum u organizaciji Odbora za ekonomske odnose Turske na kojem su se, pored dvojice predsednika, obratili i ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ministar privrede Turske Nihat Zajbečki kao i Bajram Akgul, predsedavajući Tursko-srpskog poslovnog saveta u Odboru za spoljne ekonomske odnose Turske.

U svom obraćanju na forumu, Vučić je pozvao turske investitore da nastave s ulaganjima u Srbiju, dok je Erdogan ukazao da je cilj da trgovinska razmena sa Srbijom dostigne tri milijarde dolara. Vučić je istakao da naša zemlja poštuje Tursku i njene investicije, ali i da je to samo početak.

Srbija će ulagati velike napore kako bismo naše ekonomske odnose unapredili i podigli na nivo koji bi mogao da odgovara još većim turskim naporima i odličnim političkim odnosima koje smo uspostavili. Zahvaljujući predsedniku Erdoganu i turskim investitorima u mnogim malim mestima u Srbiji danas nemamo problema s nezaposlenošću kao ranije

A. Vučić

Predsednik Srbije je, kako prenosi Tanjug, primetio i da su turski investitori dolazili u mala mesta, u koja nisu hteli da dolaze ulagači iz drugih država, kao i da su investirali u mesta koja su bila pogođena poplavama i otvorili fabrike u Krupnju, Vladičinom Hanu, Žitorađi i drugima. Vučić je ujedno zahvalio Erdoganu što je uvek brinuo i o opštinama u kojima bošnjački živalj čini većinu, ali i dozvoljavao da dolaze turski investitori u mesta s pravoslavnom većinom. „To pokazuje kakvo prijateljstvo želite sa Srbijom. Potencijal naše saradnje je ogroman, pre svega u tekstilnoj, poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji”, ukazao je Vučić.

On je kazao da postoji veliki potencijal i kod uljarskih proizvoda, jer je u Srbiji zasejano više nego ikada, te dodao da nema sigurnijeg i boljeg tržišta od Turske. Vučić je dodao i da su Turci turisti broj jedan u Srbiji, što možda nekome nije bilo razumljivo. Predsednik Srbije je podsetio i da je trgovinska razmena dve zemlje u poslednjih deset meseci uvećana čak devet puta izrazivši uverenje da će biti utrostručena, a takođe je turskim investitorima poručio da će u Srbiji dobiti za najmanje pet odsto bolju ponudu od bilo koje druge zemlje na Balkanu, u jugoistočnoj Evropi.

Predsednik Turske je izrazio nadu da će sastanak s Vučićem biti prilika za realizaciju nove saradnje i novih projekata.

„Srbija je za nas prijateljska zemlja, koja je ključna za mir i stabilnost na Balkanu i postoji jaka volja za unapređenjem odnosa na svakom polju”, rekao je Erdogan.

On je ocenio da Srbija sa centralnom i strateškom pozicijom na Balkanu i povoljnom poslovnom klimom poseduje velike mogućnosti za sve investitore. Erdogan je posebno istakao važnost sporazuma o saradnji na izgradnji auto-puta Beograd–Sarajevo u Srbiji. Reč je o dokumentu koji je juče, na kraju foruma, potpisala ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala s turskom kompanijom „Tašjapi”.

Prema rečima ministarke Mihajlović, ovim memorandumom, turska kompanija treba da uradi tehničke i finansijske predloge nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji. To su rehabilitacija regionalnih puteva Novi Pazar – Tutin i Aljinovići – Sjenica – Novi Pazar, kao i gradnja obe deonice auto-puta Beograd–Sarajevo koje se nalaze u Srbiji, od Kuzmina do Sremske Rače, i od Požege do Kotromana, odnosno granice s BiH. O ovim predlozima, dodala je, odlučivaće posebna radna grupa Vlade Srbije. „Očekujemo da tokom ove predsedničke posete Turskoj razgovaramo i o modelima finansiranja izgradnje ovog auto-puta”, izjavila je Mihajlovićeva.

Pročitajte još: | | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search