Svet

Zapadna propaganda i interpretacija taktičke situacije u Bahmutu

Vojni lideri u SAD i NATO-u i dalje insistiraju na tome da Rusi malo napreduju u Bahmutu. Evo nekoliko primera ovih takozvanih „analiza“.

Rusija ostvaruje minimalni napredak u blizini grada Bahmuta na istoku Ukrajine, ali to je koštalo veliku cenu, rekao je u sredu najviši američki general Mark Mili, načelnik generalštaba.

Nema značajnog napredka? Pogledajte animiranu mapu i odlučite sami.

Video: Osvajanje Bahmuta

Ako pažljivo pogledate poslednje tri sekunde videa, videćete da postoji najmanje 9 ukrajinskih brigada koje su sada opkoljene i zarobljene u bahmutskom kazanu. Rusi imaju kontrolu vatre nad jedinim putem za povlačenje ovih ukrajinskih jedinica. Video pokazuje značajan napredak tokom poslednjih trideset dana. I ne radi se samo o zauzimanju teritorije. Gubici koje Ukrajinci trpe su ogromni u pogledu ljudi i opreme.

Sledeći video prikazuje rezultate važnost Soledara. Kontrola ovog grada Rusiji obezbeđuje sigurnu železničku liniju koja se koristi za snabdevanje hranom i municijom Vagner grupe i drugih ruskih snaga na linijama fronta. Takođe obezbeđuje logističku infrastrukturu za premeštanje ranjenih vojnika u bezbedniju medicinsku negu. Ukrajina nema uporediv logistički sistem koji bi pružio isti nivo podrške.

Video: Centralnost Soledara

Bahmut i Soledar su samo isečak malog sektora borbene linije duge 1800 kilometara. Dok se zapadni zvaničnici i dalje drže zabludnog uverenja da Rusija ostvaruje mali napredak, u poslednjih šest meseci ne postoji nijedno mesto, da je Ukrajina pomerila Ruse nazad na početne tačke napada. Razlog je jednostavan — Ukrajini nedostaje ljudstvo, zalihe municije i logistika za izvođenje takve operacije.

Zvaničnici na Zapadu i u Ukrajini i dalje insistiraju da predstoji ukrajinski kontranapad. Može se slobodno pretpostaviti da su njihove izjave samo očajna psihološka operacija. Teško je poverovati da bi odgovorni vojni lideri i planeri javno objavljivali šta nameravaju da urade i gde nameravaju da udare. General Ajzenhauer i general Montgomeri nisu brbljali u štampi o svojoj predstojećoj invaziji na Normandiju. Zamaglili su svoje poteze i majstorski koristili prevaru. Isto za važi za maršala Žukova i generala Konstantina Rokosovskog u njihovom planiranju i izvođenju operacije Bagration.

SAD i njihovi NATO partneri prave smrtonosnu grešku potcenjujući ruske obaveštajne podatke o raspoloženju i spremnosti ukrajinskih snaga. Ono što je jasno jeste da Rusi ništa ne govore o svojim planovima za uništenje ukrajinske armije. Ali sigurno takvi planovi postoje i sprovode se po rasporedu koji diktira Rusija.

Pročitajte još: | | | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search